Metro-portal.hr

objavljeno 12.11.2010. 14:11:36
BOLEST KOJA SE ŠIRI

Od šećerne bolesti u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba iznad 18.

Podaci iz registra oboljelih pokazuju da, unatoč terapiji, 60 posto bolesnika od dijabetesa tipa 2 nema dobro regulirane tlak, masnoće i šećer

U Hrvatskoj je dijabetes osmi uzrok smrtnosti
U Hrvatskoj je dijabetes osmi uzrok smrtnosti (Shutterstock)

Istaknuto je to na današnjoj tribini Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU) u povodu Svjetskog dana dijabetesa 14. studenoga. Dijabetes je, ističu stručnjaci, bolest koja se u svijetu vrlo brzo širi te je sa devetog dosegnula peto mjesto po smrtnosti, pa zdravstveni sustavi moraju biti spremni suočiti se s tim rastućim problemom koji prijeti pandemijom. U Hrvatskoj je dijabetes osmi uzrok smrtnosti od kojega, prema službenim statistikama, umire oko 2,5 posto populacije.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj danas oko 300.000 dijabetičara, te da čak 42 posto oboljelih ne zna za svoju bolest budući da se prvi simptomi javljaju nakon sedam godina, kazala je mr. Tanja Poljičanin. Iznoseći podatke iz registra oboljelih CroDiab iz 2009. kazala je da su u njemu dosad prijavljene oko 103 tisuće bolesnika ali da su liječnici primarne zaštite, kojima je to zakonska obveza, redovite godišnje podatke o stanju bolesti za svoje osiguranike poslali za svega 41 tisuću oboljelih.

Bivši ravnatelj Sveučilišne klinike Vuk Vrhovec, koja je od nedavno pripojena Kliničkoj bolnici Merkur prof. Željko Metelko ocijenio je da je to spajanje ugrozilo zdravstvenu skrb o oboljelima od šećerne bolesti. "Dok razvijeni svijet otvara specijalizirane klinike zbog rastućeg problema šećerne bolesti i debljine, mi ih zatvaramo", rekao je Metelko.

Dodao je kako je, unatoč jamstvima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da se to neće dogoditi, ipak došlo do poteškoća u funkcioniranju prijašnje sveučilišne klinike a sada odjela za dijabetes pri KB Merkur. Metelko navodi da se, među ostalim, smanjio broj liječnika koji se bave dijabetičarima jer dio vremena rade u Merkuru zbog čega su povećana čekanja te da su ugroženi projekti budući da je znatno produžen proces od odluke do njihova izvršenja. Unatoč obećanju da će u statutu KB Merkur biti zadržano ime klinike Vuk Vrhovec, to se nije dogodilo, kao ni dogovor da će zamjenik ravnatelja Merkura biti imenovan voditeljem klinike, upozorio je Metelko.

Na tribini je sudjelovala i Daria Ravlić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koja je najavila izmjene pravilnika o ortopedskim pomagalima u korist oboljelih od dijabetesa. Na popis ortopedskih pomagala trebao bi doći i čitač glikemijskih vrijednosti potreban slijepim osobama s dijabetesom a trebao bi se i smanjiti broj šifri za ortopedska pomagala za diajbetičare što će pojednostaviti postupak njihova odobravanja. Primjerice, dosad su pomagala odobravali liječnici opće prakse, a ubuduće, vjerojatno od iduće godine, to će raditi dijabetolozi kod kojih se pacijenti liječe, najavila je Ravlić. (hina/metro-portal)

12.11.2010. 14:11:36
http://metro-portal.hr/od-secerne-bolesti-u-hrvatskoj-boluje-svaka-deseta-osoba-iznad-18-godina/51110/