Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2009. 18:36:01
Last ripper

Od sada možete skidati pjesme besplatno i legalno

Skidanje glazbe odavno je uobičajena praksa korisnika interneta, ali je sada cijela stvar po prvi puta potpuno legalna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Lov na besplatne pjesme je prije samo nekoliko godina bio vrlo kompliciran i često bezuspješan. Nešto starije generacije još se dobro sjećaju kupnje praznih kazeta i noćnih dežurstava ispred radio prijemnika u nadi da će konačno zasvirati "ona super nova stvar".

Brzu reakciju na tipku "record" i kasnije "stop" kako bi se snimila samo pjesma bez upadica voditelja radio programa, zauvijek je u povijest poslao mp3 format.

Slušanje radija sada je moguće u savršenoj kvaliteti zvuka, bez traženja frekvencija, u bilo kojem dijelu svijeta. Live-stream tehnologija donosi omiljenu radio postaju direktno na računalo slušatelja, a pomoću odgovarajućeg programa moguće je najdraže pjesme zauvijek pohraniti na računalu.

Nedostatak klasičnih radio postaja je što slušatelj još uvijek ne može samostalno kreirati popis pjesama, ali postoji i Last.fm, koji glazbu slaže prema preferencijama svakog individualnog korisnika.

Osim što koristi algoritam kojim prepoznaje omiljenu glazbu svojih korisnika, Last.fm omogućuje i međusobno druženje slušatelja sličnih glazbenih ukusa.

Pomoću besplatnog programa TheLastRipper moguće je odnedavno u mp3 formatu pohraniti sve pjesme dostupne na Last.fm-u i to potpuno besplatno i što je novost na internetu - potpuno legalno.

Program automatski pohranjuje sve pjesme prema izvođaču, albumu ili naslovu te usput skida cover pripadajućeg CD-a i važne ID3-tagove.

TheLastRipper radi na operativnim sustavima Windows XP, Vista, Linux i Mac OSX , a prije instalacije, potrebno je skinuti i potporni, besplatni Microsoftov program NET Framework 2.

Skidanje glazbe putem Last.fm-a je zakonski potpuno legalno, za razliku od skidanja iz drugih izvora pomoću torrenta i sličnih programa. Zakonski akti, naime, dopuštaju neograničeno korištenje mp3 pjesama skinutih s radija na internetu.

21.09.2009. 18:36:01
http://metro-portal.hr/od-sada-mozete-skidati-pjesme-besplatno-i-legalno/22551/