Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2010. 14:40:19
AHMADINEDŽAD

Od nuklearnih sila ne treba očekivati razoružanje, jer ne sječe se grana na kojoj sjediš

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je na reformu globalnog režima neširenja nuklearnog oružja i Vijeća sigurnosti UN-a te je kritizirao Izrael i zapadne sile

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Ahmadinedžad je domaćin desetorici ministara vanjskih poslova, 14-orici zamjenika ministara i nuklearnih stručnjaka iz 60 zemalja na konferenciji o nuklearnom razoružanju pod nazivom "Nuklearna energija za sve, nuklearno oružje nikome".

"Nuklearno razoružanje je globalni zahtjev i globalna briga", rekao je iranski predsjednik na otvaranju tog dvodnevnog skupa.

On je optužio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) jer nije uspjela u kontroli nukelarne proliferacije te je najavio da će neovisne države, koje ne posjeduju nuklearno oružje, razmotriti globalni sporazum o njegovu neširenju.

"Od nuklearnih sila ne treba očekivati razoružanje, jer ne sječe se grana na kojoj sjediš", slikovito se izrazio Ahmadinedžad.

Predložio je da se zemljama koje posjeduju atomsko oružje oduzme pravo veta ili da se Vijeće sigurnosti UN-a proširi stalnim članicama iz "neovisnih" država Azije, Afrike, Europe ili Latinske Amerike.

Ahmadinedžad je optužio Zapad za dvostruke standarde kada je riječ o Izraelu, koji navodno ima nukelarno oružje ali nije potpisnik globalnog sporazuma i član IAEA-e. Također je osudio pritisak na Iran tvrdeći da Teheran poštuje sporazum i IAEA-u. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 14:40:19
http://metro-portal.hr/od-nuklearnih-sila-ne-treba-ocekivati-razoruzanje-jer-ne-sjece-se-grana-na-kojoj-sjedis/38067/