Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 17:20:13
JADRANKA KOSOR

Od novog sustava javne nabave očekuje se 340 milijuna kuna ušteda

Procjenjuje se da će rad novoosnovanog Ureda za središnju javnu nabavu rezultirati godišnjom uštedom od 340 milijuna kuna,

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Potpuno funkcioniranje ureda dio je programa gospodarskog oporavka, a koliko je važno imati kontrolu nad javnom nabavom govori procjena o tri milijarde kuna predviđenih za javne nabave proračunskih korisnika u 2009. godini, rekla je premijerka Kosor.

Napomenula je da se ured otvara godinu dana ranije nego što je bilo planirano, jer je trebao biti otvoren 2011. godine. U uredu, ističe, nema novozaposlenih javnih službenika već su u njemu osobe koje su i dosad bili zaposlene u ministarstvima i tijelima državne uprave s iskustvom u javnoj nabavi. Hoćemo uštedjeti, racionalno se ponašati i postići promjene u navikama, ali i imati moćno oružje u borbi protiv korupcije, rekla je predsjednica Vlade.

Upitana je li ured već objavio koji natječaj, odgovorila je potvrdno napomenuvši da je riječ o nabavci goriva te da se pripremaju i drugi natječaji, a svi će biti objavljeni na web stranicama ureda.

Premijerka Kosor nije odgovorila hoće li i kad će se Ured za središnju javnu nabavu početi baviti nabavama za javna poduzeća.

Ured za središnju javnu nabavu osnovan je na temelju Vladine uredbe iz studenog prošle godine. Na čelu ureda je Dražen Ivanušec.

Ured utvrđuje ukupne potrebe za nabavom roba i usluga obveznika središnje javne nabave i uspostavlja bazu podataka o njihovim zahtjevima, koordinira aktivnosti između obveznika središnje javne nabave i istražuje tržište te planira provedbe postupaka nabave.

Pored toga, ured prati izvršenja ugovora i okvirnih sporazuma, analizira uspješnost središnje javne nabave i obavlja druge povezane aktivnosti. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 17:20:13
http://metro-portal.hr/od-novog-sustava-javne-nabave-ocekuje-se-340-milijuna-kuna-usteda/38877/