Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2012. 16:56:04
MASIVNA NADOGRADNJA

Od danas Internet više nije isti

Danas Internet doživljava najveću nadogradnju u svojoj povijesti, a mnogi promjenu neće ni primijetiti

Fotografija vijesti

Internet od svojeg nastanka neprestano raste, no zbog manjka slobodnih IP adresa, brojčanih oznaka računala na webu, njegov razvoj i optimalna funkcionalnost postali su ugroženi. Kako bi se spriječila potencijalna katastrofa da se nova računala ne mogu spojiti na web međunarodne organizacije koje se brinu o raspodjeli IP adresa odlučile su nadograditi Internet.

Prelaženje s protokola IPv4 na protokol IPv6 internetski adresar narastao je s 4,3 milijardi unikatnih IP adresa na nevjerojatnih 340 undecilijuna (broj ima 69 nula) adresa.

"Puštanje IPv6 protokola u pogon je puno veće i značajnije nego što to ljudi misle. Ovo je najveća nadogradnja u povijesti interneta", rekao je za Mashable John Curran, predsjednik američke organizacije za dodjelu IP adresa.

Internet stranice koje ne naprave tranziciju na IPv6 protokol, odnosno nastave koristiti dosadašnji IPv4, i dalje će funkcionirati, no mogle bi biti osjetno sporije.

Na današnji dan stotine velikih organizacija, među kojima su Google, Facebook i Yahoo, prelaze na novi protokol, a ako sve prođe kako spada korisnici neće ni primijetiti promjenu.   

06.06.2012. 16:56:04
http://metro-portal.hr/od-danas-internet-vise-nije-isti/71711/