Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2012. 08:06:00
HAAG

Od 9 sati počinje ročište Gotovini i Markaču

Na ročištu će Žalbeno vijeće izreći pravomoćnu presudu o žalbi kojom generali osporavaju prvostupanjsku presudu

Kakva će biti presuda?
Kakva će biti presuda? (Arhiva)

Godinu i sedam mjeseci nakon što je prvostupanjsko vijeće Haškoga suda osudilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, žalbeno vijeće Haškoga suda na ročištu koje počinje danas u 9 sati izreći će pravomoćnu presudu o žalbi kojom dvojica hrvatskih generala osporavaju sve bitne dijelove prvostupanjske presude.

Zajedničko praćenje izricanja presude putem video linka organiziraju branitelji i braniteljske udruge na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u rodnim mjestima generala Gotovine i Markača - Pakoštanima i Đurđevcu te u Kninu i drugim mjestima. Sinoć su diljem domovine služene mise za generale, a u molitvi i nadi da će presuda biti oslobađajuća tisuće je branitelja i građana probdjelo noć.

Hrvatski svjetski kongres organizirao je globalnu akciju "Glas hrvatskog ponosa" kojom su iseljenici u zemljama u kojima živi hrvatska dijaspora pružili potporu dvojici generala. Pred zgradom Haškoga suda okupilo se 40-ak hrvatskih iseljenika iz Nizozemske i okolnih zemalja te su, uz hrvatske zastave i plakate "Zajedno i dostojanstveno za istinu", molitvom i svijećama pozvali na pravednu presudu za generale Gotovinu i Markača.

U 18 sati i 11 minuta, simbolično podsjećajući na stradanje Vukovara, otpjevali su hrvatsku himnu što je, prema organizatorima, učinjeno u nizu drugih gradova u inozemstvu, a nakon toga organizirane su i mise po hrvatskim župama, uključujući i katedralu u Rotterdamu.

16.11.2012. 08:06:00
http://metro-portal.hr/od-9-sati-pocinje-rociste-gotovini-i-markacu/74903/