Metro-portal.hr

objavljeno 30.01.2008. 23:54:44

Od 1. veljače kruh, ulje i mlijeko jeftiniji 8 do 12%

Premijer Sanader zajamčio je da do ljeta neće rasti cijene struje i plina za građanstvo

Sanader je najavio razgovore s bankama o rastu kamata
Sanader je najavio razgovore s bankama o rastu kamata (Goran Mehkek/CROPIX)

Od 1. veljače, za 8 do 12 posto smanjit će se cijene ulja, svježeg mlijeka te bijelog i polubijelog kruha,  izjavio je premijer Ivo Sanader  jučer nakon sastanka Povjerenstva za praćenje rasta cijena.

Dogovoreno je kako će 50 posto tereta tog smanjenja cijena snositi prehrambena industrija, a 50 posto trgovina. Potpredsjednik Vlade Damir Polančec objasnio je  da se smanjenje cijena kruha, mlijeka i ulja očekuje u oko 70 posto trgovina, poglavito u velikim trgovačkim lancima, ne i u malim trgovinama.

Dogovoreno smanjenje cijena, ustvrdio je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, smanjit će mjesečne troškove kućnih proračuna za oko 70 kuna.

- To je danas puno za hrvatske obitelji i takvo smanjenje cijena ne treba omalovažavati - istaknuo je Matijašević.

Premijer Sanader jučer je u ime Vlade zajamčio da do ljeta neće rasti cijene struje za građane i gospodarstvo te da neće rasti cijene plina za građane, a vidjet će se je li moguće zadržati sadašnju cijenu plina za gospodarstvo.

Na sastanku je zaključeno i da će ministar financija Ivan Šuker već krajem ovoga tjedna razgovarati s predstavnicima vodećih banaka i, kako je rekao premijer, upozoriti ih da je rast kamata ozbiljan problem za građane.

Sanader je najavio da će se napraviti analiza Zakona o komunalnom gospodarstvu, na temelju koje će se utvrditi kakve su mogućnosti za korekciju cijena komunalnih usluga na lokalnoj razini, posebno u gradovima koji su nedavno povećali cijene. 

Piše: MEX
30.01.2008. 23:54:44
http://metro-portal.hr/od-1-veljace-kruh-ulje-i-mlijeko-jeftiniji-8-do-12/2009/