Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 12:32:54
SVE JE GLASNIJI

Očekuje se erupcija filipinskog vulkana Mayon

Deseci tisuća seljaka evakuirani su s obronaka vulkana, no vlasti imaju velikih problema kako ih zadržati podalje od njihovih domova i farmi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Filipinski vulkan Mayon postao je u ponedjeljak glasniji, topliji i izbacuje više lave nego prije, objavili su dužnosnici upozoravajući da se erupcija opasno približila i mogla bi se dogoditi svakoga trenutka.

Deseci tisuća seljaka evakuirani su s obronaka vulkana, no vlasti imaju velikih problema kako ih zadržati podalje od njihovih domova i farmi.

Nakon što je gotovo tjedan dana izbacivao pepeo i lavu, 2.460 metara visoki vulkan nad zaljevom Albay i gradom Legazpi u središnjem dijelu Filipina pojačao je aktivnost s gotovo 2.000 potresa od nedjelje, izvijestili su vulkanolozi.

Ispuštanje sumpornog dioksida, pokazatelja dizanja razine lave u vulkanu, skočilo je na 6.000 tona dnevno u odnosu na normalnih 500 tona. Vulkanolozi su također zabilježili tutnjavu na istočnoj strani vulkana, zajedno s intenziviranim sjajem kratera tijekom noći. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 12:32:54
http://metro-portal.hr/ocekuje-se-erupcija-filipinskog-vulkana-mayon/29064/