Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2011. 09:57:00
OZBILJNO UPOZORENJE

Oceanima prijeti masovno istrebljenje morskih vrsta

Oceanolozi su uputili ozbiljan apel da UN pokuša spriječiti posljedice koje će imati katastrofalni dugoročni efekt na život ljudi i planeta u budućnosti

Fotografija vijesti

Međunarodna komisija morskih znanstvenika i oceanologa upozorila je kako su oceani svijeta u velikoj opasnosti da uđu u fazu istrebljenja morskih vrsta kakvoj u povijesti još nije bilo presedana.

Komisija se okupila na Sveučilištu u Oxfordu kako bi javnost iznijela zaključke svojeg istraživanja.

Znanstvenici su zaključili kako su oceani u današnje vrijeme bombardirani sa mnogo različitih štetnih utjecaja, poput zagađenja, povećanje kiselosti, zagrijavanja, pretjeranog izlova i smanjenja udjela kisika u vodi, što ne ostavlja prognoze za budućnost nimalo optimističnima.

„Rezultati istraživanja su šokantni. Ovo je prvi put da smo proučavali kumulativni učinak svih štetnih utjecaja, a ne svaki pojedinačno te je ono što smo našli puno gore nego što smo do sada mislili" rekao je dr. Alex Rogers, voditelj istraživanja.

„Ovo je vrlo ozbiljna situacija koja zove na zajedničku i odlučnu akciju svih zemalja na svim razinama. Ukoliko to ne učinimo, prijete nam dugoročno štetne posljedice ne samo na naše, već i živote naše djece i generacija iza njih" zaključio je dr. Rogers.

Komisija je zaključila kako kombinacija štetnih utjecaja kojima su izloženi oceani počinje stvarati uvjete kakvi su prethodili svakom dosadašnjem masovnom istrebljenju u povijesti Zemlje. Ono što je šokiralo znanstvenike jest brzina kojom se cijeli proces odvija, koji je brži i radi više štete nego što je itko prvotno očekivao.

Jedan od prvih znakova istrebljenja vrsta koje će imati globalni efekt povlačenje je koraljnih grebena, čiji bi nestanak za sobom povukao i nestanak 9 milijuna biljnih i životinjskih vrsta koje žive na njemu ili oko njega.

Znanstvenici su na kraju svog izvještaja uputili apele UN-u i njegovim odborima da hitno reagiraju kako bi spriječili ovu biološku i ekološku katastrofu.

29.06.2011. 09:57:00
http://metro-portal.hr/oceanima-prijeti-masovno-istrebljenje-morskih-vrsta/60718/