Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2013. 08:45:00
AKCIJA

Occupy Croatia predao prosvjedno pismo HRT-u

Prosvjedno pismo predano je novinarki Elizabeti Gojan, HTV-ovoj urednici i predsjednici ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u

Occupy HRT u akciji
Occupy HRT u akciji (Occupy Croatia)

Aktivisti pokreta Occupy Croatia u akciji Occupy HRT, predali su prosvjedno pismo sa zahtjevima za Programsko vijeće HRT-a novinarki Elizabeti Gojan, HTV-ovoj urednici i predsjednici ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u. Gospođa Gojan obećala je pismo sa zahtjevima proslijediti nadležnim tijelima HRT-a.

Pismo i zahtjeve preuzeo je i Povjerenik za korisnike na HRT-u novinar Zvonko Šeb, koji se obvezao zahtjeve prenijeti članovima Programskog vijeća HRT-a. Nakon kratkog susreta sa Gojan i Šebom, aktivisti Pokreta Occupy Croatia pismo sa zahtjevima urudžbirali su i Uredu glavnog ravnatelja, kao i službeno Programskom vijeću HRT-a, kojemu su dali rok od deset dana za odgovor na postavljene zahtjeve.

Nakon isteka toga roka, u utorak 11. lipnja 2013. godine u 10.00 sati Pokret Occupy Croatia nastaviti će akciju Occupy HRT novim zahtjevima Hrvatskom saboru, ukoliko Programsko vijeće HRT-a ne odgovori na današnje pismo i zahtjeve aktivista. U slučaju ignoriranja naših zahtijeva kao jednu od aktivnosti najavljujemo pokretanje inicijative za ukidanje obveznog plaćanja RTV pristojbe.

"Nitko nam ne može naplaćivati nešto za ništa!"

Zahtijevamo
1. Donošenje Deklaracije o javnoj radioteleviziji; kojom će se novinari i urednici zaštititi od političkih kriterija podobnosti kod kadroviranja, kriterija lojalnosti umjesto profesionalnosti, te zaštititi od svih oblika cenzure, te pritisaka od strane političkih i ekonomsko financijskih centara moći;
2. Razrješenje Gorana Radmana s dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a;
3. Tražimo rehabilitaciju šikaniranih novinara i urednika;
4. Ultimativno zahtijevamo trenutni povratak kultne emisije "Latinica", urednika i voditelja Denisa Latina, kao simbola slobodnog i kritičkog (istraživačkog) novinarstva u zemlji.

01.06.2013. 08:45:00
http://metro-portal.hr/occupy-croatia-predao-prosvjedno-pismo-hrt-u/78463/