Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2012. 08:54:00
NOĆNA KLOPA

Obrok poslije 18 sati uistinu deblja

Laboratorijski eksperiment pokazao je da neuredni, kasni obroci remete unutarnji biološki sati i time uzrokuju debljanje bez obzira na kalorije

Fotografija vijesti

Svi znamo da masna, nezdrava hrana uzrokuje neželjeno nakupljanje kilograma, a sada su znanstvenici dokazali kako i vrijeme obroka podjednako utječe na našu liniju.

Naime, studija Salkovog instituta za biološka istraživanja pokazala je da neuredno konzumiranje hrane tokom čitavog dana i noći uzrokuje debljanje, dok vremensko ograničeni unos istog broja kalorija ne utječe na liniju.

Znanstvenici su do zaključka došli eksperimentirajući s laboratorijskim miševima koji su bili podijeljeni u dvije grupe - jedni su mogli jesti samo unutar 8-satnog perioda, dok je druga skupina mogla konzumirati hranu kada god je htjela.

Rezultati su pokazali da iako su obje grupe unosile podjednaki broj kalorija, miševi koji su imali vremensko ograničenje nisu postali pretili.

Znanstvenici smatraju da neuredni obroci remete unutarnji biološki sat, odnosno ritam "spavanja" i maksimalne učinkovitosti jetre, probavnog sustava i mišića.

"Svaki organ ima svoj satni mehanizam, a ti metabolički ciklusi su ekstremno važni. Cjelodnevno i cjelonoćno konzumiranje hrane može i kod ljudi i kod miševa poremetiti metabolizam", rekao je dr. Satchidananda Panda, voditelj studije. 

Na kraju studije, miševi koji su jeli kada god su htjeli imali su 70 posto više masnih naslaga nego glodavci koji su imali vremensko ograničenje.

18.05.2012. 08:54:00
http://metro-portal.hr/obrok-poslije-18-sati-uistinu-deblja/71116/