Metro-portal.hr

objavljeno 21.08.2012. 22:00:00
FIZIKA

Oboren rekord za najvišu temperaturu

Novi temperatura je za 40 posto viša od stare koja je postavljena u akceleratoru u New Yorku

Postignuta je temperatura od 5.5 trilijuna Celzijevih stupnjeva
Postignuta je temperatura od 5.5 trilijuna Celzijevih stupnjeva (Arhiva)

Fizičari u CERN-u su uspjeli srušiti rekord za najveću postignutu temperaturu ikad zabilježenu u nekom eksperimentu kad su u LHC-u (Large Hadron Colider) pokušali stvoriti uvjete koji su bili prisutni netom nakon Velikog praska.

Temperatura koju su postigli je preko 100,000 puta veća od temperature Sunca i to je najveća izmjerena temperatura koju je stvorio čovjek. Te uvjete su postigli tako što su sudaranjem iona olova stvorili vruću subatomsku juhu čija je temperatura bila 5.5 trilijuna Celzijevih stupnjeva. To je 40 posto više od starog rekorda kojeg su postavili znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija Brookhaven u New Yorku tako što su sudarali ione zlata.

Znanstvenici smatraju da su, u prvim trenucima svemira nakon Velikog praska kvarkovi i glukoni, osnovni blokovi materije koji se danas nalaze isključivo unutar čestica poput protona i neutrona, bili slobodni i kretali se u stanju tvari poznatom kao kvark-glukon plazma. Znanstvenici se nadaju da će im ovaj eksperiment dati bolje uvide u Veliki prasak.

21.08.2012. 22:00:00
http://metro-portal.hr/oboren-rekord-za-najvisu-temperaturu/73434/