Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2011. 16:40:00
PRAVDA NA AMERIČKI NAČIN

Obolio od raka i dobio 0 dolara odštete

Edgar Galvis obolio je od raka čisteći toksične ruševine srušenih "blizanaca" te na kraju dobio 0,00 dolara odštete zbog toga što je ostao invalid do kraja života

Edgar Galvis, radnik koji je zaradio rak čisteći otrovne ruševine, drži u ruci ček na 0,00 dolara
Edgar Galvis, radnik koji je zaradio rak čisteći otrovne ruševine, drži u ruci ček na 0,00 dolara (Angel Chevrestt/New York Post)

Amerikanac Edgar Galvis koji je zaradio rak čisteći ostatke ruševina WTC-a napokon je dobio financijsku kompenzaciju odgovorne tvrtke, i to na cijelih nula dolara i nula centi.

51- godišnjak iz Queensa nakon višemjesečnog je čišćenja toksičnih ostataka „blizanaca" obolio od sinusnih problema i raka grla te je preko suda zatražio odštetu od tvrtke Merrill Lynch, čiji su uredi bili zatrovani azbestom i drugim opasnim materijalima.

Nažalost, iako je Merrill Lynch jedna od najpoznatijih konzultantskih tvrtki za investicijsko bankarstvo u SAD-u, iznos odštete na čeku kojeg je primio iznosio je nevjerojatnih 0,00 dolara.

Šokirani je muškarac svoju priču ispričao novinarima, koji su istražili kako je moguće da se dogodio ovakav sramotni scenarij.

Sud je Edgaru u izvanparničnom postupku dodijelio 10.005 dolara odštete, a odvjetnici koje je angažirao da mu vode slučaj najprije su uzeli 2579 dolara za tzv. „pravne troškove". Pored toga, Edgaru su naplatili i svojih uobičajenih 33.3 posto iznosa nagodbe, što je dodatnih 2124 dolara. Isto tako, od iznosa su uzeli još i 352 dolara za troškove odvjetnika koji im ga je preporučio.

Preostalih 4950 dolara zadržano je zbog neimenovanih „troškova veza", stoji u pismu koje je došlo Galvisu na kućnu adresu. Edgar smatra da su to vjerojatno troškovi nastali zbog toga što su kolege svjedočile u njegovu korist.

„Dotaknuo sam dno", rekao je potpuno slomljeni Galvis, koji je zbog bolesti ostao bez posla i sa 30.000 dolara duga. „Očekivao sam pravednu naknadu, a kad sam otvorio pismo, mislio sam da se netko grubo šali sa mnom."

Edgar se u New York doselio iz Kolumbije, a na ruševinama WTC-a radio je i po 16 sati dnevno, za 8 dolara na sat. Nakon što se razbolio, posjetio ga je odvjetnik iz odvjetničke tvrtke i obećao mu milijune dolara odštete.

Ipak, u travnju prošle godine milijuni su postali tek 10.000 dolara, a odvjetnici su mu poručili da može računati na 5.000 nakon što oni uzmu svoj dio. Zaprijetili su mu da pristane na nagodbu, jer ukoliko slučaj ode na sud i izgubi parnicu, bit će dužan i do 100.000 dolara odvjetničkoj tvrtki za troškove.

„Bilo nam je zadovoljstvo zastupati vas u ovom slučaju" napisala je tvrtka u poruci kojom su obavijestili Edgara da neće vidjeti niti novčića naknade koja mu je trebala pripasti.

Pitamo se, ako se ovako nešto može dogoditi u ekonomski najmoćnijoj državi svijeta, kakve li su tek onda šanse za nas ostale? Pravda je definitivno spora, ali bojimo se da ponekad jednostavno nije dostižna.

01.08.2011. 16:40:00
http://metro-portal.hr/obolio-od-raka-i-dobio-0-dolara-odstete/61876/