Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2011. 19:21:00
NUKLEARNI PROGRAM

Obnova pregovora o iranskom nukearnom programu

Rusija se nada da će njen prijedlog omogućiti obnovu pregovora Irana s velikim silama skupine 5+1 (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka)

Fotografija vijesti

Nakon što je službeni Teheran pozitivnim ocijenio ruski prijedlog, međunarodni pregovori o iranskom nuklearnom programu, blokirani još od siječnja ove godine, mogli bi se uskoro nastaviti, prenosi Hina.

"Ruski prijedlog sadrži dobre elemente", rekao je iranski ministar Ali Akbar Salehi, na konferenciji za novinare u Moskvi.

"Proučit ćemo sve detalje tog prijedloga. On je pozitivan", dodao je nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Lavrov je izrazio nadu da će ruski prijedlog omogućiti obnovu pregovora s velikim silama skupine 5+1 (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka).

Lavrov je sredinom srpnja, u povodu sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu, predložio obnovu pregovora pristupom "korak po korak", od najlakših to težih pitanja, kako bi se riješio problem iranskog nuklearnog programa.

Velesile bi na pozitivan odgovor Irana trebale odgovoriti ublažavanjem sankcija.

Kommersant je u srijedu objavio, pozivajući se na ruski diplomatski izvor, da je prijedlog dobio potporu velikih sila premda američki dužnosnici privatno smatraju da ima malo izgleda za uspjeh.

17.08.2011. 19:21:00
http://metro-portal.hr/obnova-pregovora-o-iranskom-nukearnom-programu/62339/