Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2009. 11:32:18
bakterije u oblacima

Oblake stvaraju bakterije i spore

Trideset posto oblaka je biološkog podrijetla

(Corbis)

Analizom ledenih kristala izdvojenih iz oblaka otkriveno je da biološka tvar - bakterije, spore i biljke - igra određenu ulogu u nastanku oblaka, objavili su u ponedjeljak američki znanstvenici.

Rezultati objavljeni u časopisu Nature Geoscience prvi su dokaz o prisutnosti bakterija u oblacima. Sve do sada bilo je teško izravno izmjeriti sastav ledenih kristala u oblacima, ali su znanstvenici analizom oblaka iz zrakoplova, izdvojivši ledene kristale, uspjeli dobiti vrlo detaljne podatke.

"Utvrđivanjem kemijskog sastava same srži pojedinih ledenih čestica otkriveno je da mineralna prašina i, što nas je sve iznenadilo, biološke čestice, igraju jednu od ključnih uloga u nastanku oblaka", kazala je Anne-Marie Schmoltner koja se bavi atmosferskim znanostima.

Tim znanstvenika utvrdio je da biološka tvar tvori 33 posto čestica ledenog kristala, a mineralna prašina 50 posto. Na žalost, nije utvrđeno jesu li su gljivične spore i bakterije koje su otkrili u oblacima bile žive jer je uređaj koji je služio u hvatanju ledenih kristala smrvio kristale do najsitnijih dijelova kako bi analizirao njihov sastav.

"Potencijalno su bile žive, no ne možemo pouzdano reći", dodala je Schmoltner. Tijekom analize vode u oblacima drugi su timovi pronašli žive bakterije. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 11:32:18
http://metro-portal.hr/oblake-stvaraju-bakterije-i-spore/17891/