Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2012. 20:09:22
OBJEDINJENI PODACI

Objavljeno stotine tisuća dokumenata o Titanicu

Oko 200 tisuća dokumenata o Titanicu, fotografije, popisi putnika i članova posade, oporuke, objavljeno je na internetu

Fotografija vijesti

Fotografije, popisi putnika i članova posade, oporuke ... oko 200 tisuća dokumenata koji se odnose na Titanic objavljeno je u ponedjeljak na britanskoj internetskoj stranici ancestry.co.uk. u povodu obilježavanja 100. godišnjice potonuća legendarnog parobroda, javlja Hina.

Na web-stranici specijaliziranoj za genealoška istraživanja objavljen je popis putnika koji su se ukrcali na Titanic u engleskom Southamptonu i u irskome Queenstownu, no nema popisa onih koji su se ukrcali u francuskom Cherbourgu. Uz imena, dostupni su datumi i godine rođenja putnika te njihova zanimanja, a isti podaci postoje i za članove posade.

Na web-stranici su objavljene i oporuke kapetana Titanica Edwarda Smitha te američkih bogataša Benjamina Guggenheima i Johna Jacoba Astora koji su stradali u potonuću broda u noći s 14. na 15. travnja 1912.

Dokumenti su besplatno dostupni korisnicima do 31. svibnja, a među njima je i puno fotografija.

"Brojne su obitelji čule nagađanja prema kojima je netko od njihovih predaka bio na Titanicu, a neki su možda izgubili dokaze o tomu. Iznimno smo zadovoljni što smo dobili dopuštenje da javno objavimo sve dragocjene podatke", rekla je Miriam Silverman, odgovorna za web-stranicu.

09.04.2012. 20:09:22
http://metro-portal.hr/objavljeno-stotine-tisuca-dokumenata-o-titanicu/69895/