Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2014. 14:13:00
DGA

Objavljene nominacije Udruženja američkih redatelja

Redatelji Martin Scorsese, Steve McQueen, David O. Russell, Alfonso Cuaron i Paul Greengrass nominirani su za nagradu Udruženja američkih redatelja

Scorseseu je ovo 11. nominacija
Scorseseu je ovo 11. nominacija (Arhiva)

Predsjednik Directors Guild of America Paris Barclay danas je najavio pet nominiranih za nagrade Udruženja američkih redatelja.

Britanski redatelj Steve McQueen zaradio je svoju prvu nominaciju za povijesnu dramu "12 godina ropstva". Također, i njegovom sunarodnjaku Paulu Greengrasu nominacija za triler o somalskim gusarima "Kapetan Phillips", prva je nominacija.

Meksički redatelj Alfonso Cuaron također je prvi put nominiran za ovu nagradu za dramu čija se radnja odvija u svemiru "Gravitacija." 

71-godišnji Martin Scorsesea bio je već deset puta nominiran za ovu nagradu. Tako mu je film "Vuk s Wall Streeta" 11. nominacija, dok je Russellu ovo druga nominacija za film "Američke varalice". 

Scorsese je nagradu Udruženja američkih redatelja osvojio ju je samo jednom, i to 2006. za triler "Pokojni" za kojeg je dobio i Oscara kao najbolji redatelj.

Ako osvoji ovu nagradu, Steve McQueen će postati prvi crni redatelj kojem je pripala ta čast. 

Nagradu Udruženja američkih redatelja smatra se ključnim pokazateljem za nominacije za Oscar. Od 1948. se samo sedam puta dogodilo da dobitnik DGA nagrade nije dobio i Oscara, nagradu Američke akademije znanosti i umjestnosti. 

Imena dobitnika nagrade Udruženja američkih redatelja bit će objavljeni na svečanosti 25. siječnja, šest tjedana uoči dodjele Oscara.

08.01.2014. 14:13:00
http://metro-portal.hr/objavljene-nominacije-udruzenja-americkih-redatelja/82593/