Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2020. 11:01:00
DHF

Objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 19. rujna u kinu 'Tuškanac', a nagrađuju se filmovi u igranoj, dokumentarnoj, animiranoj, eksperimentalnoj i namjenskoj konkurenciji

Dani hrvatskog filma
Dani hrvatskog filma (Arhiva)

Selektor u igranoj kategoriji bio je Antonio Nuić, u dokumentarnoj Boris Poljak, a u animiranoj Jelena Oroz. Eksperimentalne filmove birala je Ana Hušman, a namjenske Vanja Sremac.

Filmovi u konkurenciji 29. DHF-a natječu se za Grand Prix Dana hrvatskog filma, nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, Nagradu Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja, nagradu Vladimir Vuković koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Nagradu publike. 

Dani hrvatskog filma tradicionalno se smatraju smotrom najboljih novih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja od 1992. godine nudi uvid u kvalitetu i raznolikost naše kinematografije na svim razinama - onoj prvih profesionalnih, pa i studentskih radova, kao i na onoj etabliranih zvijezda. U posljednjim godinama DHF, međutim, nije više tek jedno od najranijih ishodišta bujajuće hrvatske scene filmskih festivala, već i dinamično slavlje sedme umjetnosti izrazite relevantnosti.

S obzirom na recentno žanrovsko i rodno bogatstvo hrvatskog kratkometražnog filma, koji nije više tek demonstracijski poligon budućih redatelja i redateljica dugometražne forme, već samosvojna umjetnička vrsta ovjenčana nizom međunarodno relevantnih nagrada, njegova prezentacija u sklopu DHF-a postaje jednom od ključnih točaka praćenja inspiracija i smjera razvoja domaće kinematografije.

Selekcija 29. Dana hrvatskog filma

13.09.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/objavljena-selekcija-29-izdanja-dana-hrvatskog-filma/127447/