Metro-portal.hr

objavljeno 06.07.2017. 10:01:00
20. MFF

Objavljen program jubilarnog Motovun film festivala

Osamnaest filmova koji donose priče iz gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva, vesterna koji se događa u šumama Bugarske, pa čak i film koji je prvi puta ikada snimljen na samom motovunskom festivalu

Motovun FF slavi 20 godina
Motovun FF slavi 20 godina (Arhiva)

Osamnaest filmova u glavnom programu. Filmovi nagrađeni u Cannesu, Veneciji i Karlovyim Varyima. Zemlja partner Island, najmanji europski filmski div. Programom Izopačena umjetnost propituju se pokušaji dijeljenja umjetnosti na poželjnu i neprihvatljivu. Gotovo pola programa čine filmovi redateljica. Motovun FF slavi 20 godina!

Osamnaest filmova koji donose priče iz gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva, vesterna koji se događa u šumama Bugarske, pa čak i film koji je prvi puta ikada snimljen na samom motovunskom festivalu - to je glavni program slavljeničkog izdanja na Brdu filmova. Predstavljajući program na press konferenciji selektori ističu kako je program i ponovo pokušao povezati udaljene krajnosti - geografske, ali estetske i autorske.

Motovun u svojem programu suvereno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala poput filma Trg Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova poput Pravog momka za Mary Darrena Thorntona ili filma Rastroj Kasije Adamik, ističe jedna od selektorica programa Milena Zajović. Među žanrovskim filmovima ističem epski western Brimstone Martina Koolhovena, u kojem glume Dakota Fanning, Kit Harington i Guy Pearce, te bizarni triler Bar Álexa de la Iglesije. Tu su i filmovi velikih autorskih imena kao što su Claire Denis i Agnieszka Holland, ali i kultnog queer provokatora Brucea LaBrucea, koji će biti jedan od gostiju festivala.

Od danas, program je dostupan na festivalskoj web-stranici, uz jednu napomenu - uz sedamnaest objavljenih naslova, jedno mjesto ostavljeno je za svjetsku premijeru filma koji će biti najavljen sljedećeg tjedna.

U programu imamo čak dva filma vezana uz Istru i Motovun. Kratki izlet Igora Bezinovića djelomično je snimljen upravo na našem festivalu, a svjetsku premijeru imao je na uglednom festivalu u Rotterdamu. Beliberi Tee Lukač snimljen na nekoliko istarskih lokacija, otkrivajući nam da se ne radi samo o regiji Livija Morosina i Gustafa, nego i o najtvrđoj bazi fanova Justina Beibera, čiju neobičnu supkulturu prikazuje, dodala je Zajović.

Nemali broj filmova bili su hitovi sezone u svojim zemljama, poput španjolskog krimića Gnjev mirnog čovjeka, Raúla Arévala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije domaće nagrade, ili filma Heartstone islandskog redatelja Guðmundura A. Guðmundssona, koji se smatra jednim od najboljih debija islandskog filma. No, svi filmovi u glavnom programu (s izuzetkom jednog domaćeg) hrvatske su premijere.

"Ponosni smo što su gotovo polovinu filmova u našem programu režirale žene", ističe u svojem uvodniku drugi selektor Jurica Pavičić.

"No, niti jedan od tih filmova nismo birali zbog političke korektnosti, nego zato što su dobri. U godini kada je Motovunski Maverick prvi puta žena, i u vremenu kada su žene probile 'stakleni strop' koji je režiju činio 'muškim' zanimanjem, sretni smo što su ta vremena iza nas". 

Uz glavni program, najavljena su i dva prateća programa - Island, zemlja partner (ili skraćeno: Istrand) i Izopačena umjetnost 2.0.

Na Islandu ljudi nerijetko vjeruju u vilenjake, u Istri vjekovima žive legende o dobrim divovima i sigurni smo da će spoj tih dviju bajkovitih zemalja napraviti dobar program. S Islanda nam dolazi puno filmova i ponajveća imena tamošnje filmske industrije, istaknuo je Igor Mirković, direktor festivala.

Izopačena umjetnost 2.0 propituje nove tendencije ograničavanje slobode umjetničkog izražavanja u kojima autoritarni režimi i ekstremni konzervativci nameću kriterije po kojima je neka umjetnost prihvatljiva, a neka druga ne. Ovaj program uključuje desetak filmova koji govore o zatvorenim umjetnicima, zabranjenim umjetnicima, umjetnicima u otporu, ali i okrugli stol u koji će se uključiti sudionici iz dvanaest zemalja.

"Dolaze nam umjetnici i aktivisti od Turske, preko naših prostora, sve do Mađarske, Poljske i Albanije, koji će u otvorenom dijalogu tražiti odgovor na pitanje - postoji li u današnjem svijetu još uvijek neupitna sloboda umjetničkog izražavanja, i kako taj temelj demokratskog društva zaštititi od ideologiziranih nasrtaja", zaključio je Mirković.

Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu Hrvatskog Telekoma istaknula je petogodišnju suradnju HT-a i Motovun Film Festivala gdje će posjetitelji kao i prošlih godina moći uživati u novim tehnologijama kao što su VR filmovi i igranje PlayStation 4 Pro. „Pokroviteljstvo filmskih festivala HT-u je prirodan izbor jer svojom MAXtv uslugom povezuje festival i ljubitelje filma, posebice one koji ove godine neće moći doći na motovunsko brdo. Tako će MAXtv korisnici moći premijerno pogledati odabrane festivalske hitove i kratke filmove s ovogodišnjeg MFF-a u MAXtv Videoteci te prvi put na MAXtv To Go platformi", istaknula je Milinović.

Do 10. srpnja traje akcija prodaje paketa ulaznica Sve po 15 kuna, koji uključuje 10 ulaznica, svaka po cijeni od 15 kuna za 10 različitih projekcija koje posjetitelji biraju sami. Paket Sve po 15 kuna i ostale pakete moguće je kupiti online putem sustava Ulaznice.

06.07.2017. 10:01:00
http://metro-portal.hr/objavljen-program-jubilarnog-motovun-film-festivala/105961/