Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2010. 10:52:35
40 GRABEŽLJIVACA

Objavljen popis čelnika koji ometaju rad novinara

Neki grabežljivci su nestali s liste, poput somalijskog šefa obavještajnih službi Mohameda Warsamea Darwisha

(Getty Images)

Reporteri bez granica (RSF) objavljuju u ponedjeljak povodom Svjetskog dana slobode tiska aktualiziranu listu "40 grabežljivaca" na kojoj se nalaze politički i vjerski čelnici ili terorističke organizacije koje se sustavno okomljuju na rad novinara.

"Moćni, opasni, nasilni, oni su iznad zakona", ističe nevladina organizacija za zaštitu novinara.

Ništa manje od 17 šefova država te brojni šefovi vlada nalaze se na listi, pored nekih redovitih oružanih snaga, kriminalnih, mafijaških ili terorističkih organizacija. Kineski, iranski, ruandski i tuniski predsjednik dijele listu s kolumbijskom gerilskom skupinom FARC-om, ETA-om ili izraelskim i palestinskim snagama.

Nevladina organizacija nabraja najljuče protivnike slobode tiska prema kontinentu. "U Latinskoj Americi nasilje dolazi uvijek iz istog paklenog kvarteta: preprodavači droge, kubanska diktatura, FARC i paravojne skupine". Reporteri bez granica ističu da se na "afričkom kontinentu također malo toga promijenilo", ali da "neka izvješća govore naprotiv o pogoršanoj situaciji na Bliskom istoku i u Aziji".

Neki grabežljivci su nestali s liste, poput somalijskog šefa obavještajnih službi Mohameda Warsamea Darwisha, opozvana u prosincu 2008.

Reporteri bez granica koji ove godine slave 25 godina postojanja pokreću reklamnu kampanju koju je osmislila jedna od tvrtki koja podržava tu nevladinu organizciju - agencija Saatchi & Saatchi.

Tri plakata na kojima se izmjenjuju portreti trojice šefova država Kim Jong-ila, Mahmuda Ahmadinedžada i Moamara Gadafija ilustriraju tu novu kampanju protiv grabežljivaca na slobodu tiska.

Reporteri podsjećaju da je od "početka godine devet novinara platilo životom slobodu izričaja a gotovo 300 novinara trenutno je u zatvoru".(hina/metro-portal)

03.05.2010. 10:52:35
http://metro-portal.hr/objavljen-popis-celnika-koji-ometaju-rad-novinara/39163/