Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2008. 00:05:27
Metro&CNN

Obiteljski svećenik srušio sve Obamine nade

AMERIČKI IZBORI: Još jednom je drama koja se odvijala unutar Demokratske stranke privukla pažnju američkih birača.

Fotografija vijesti

(Gotovo da smo zaboravili da postoji republikanski kandidat koji se zove John McCain, čija kampanja zasad sasvim dobro napreduje). O kojoj se to točno diverziji među demokratima radi? O crnačkom svećeniku koji se uopće ni za što ne natječe.

Velečasni Jeremiah Wright vatren je i utjecajan svećenik koji je vodio Ujedinjenu crkvu Krista u Chicagu. Velečasni Wright vjenčao je Obamu i njegovu suprugu Michelle i krstio njihove dvije kćeri. Bio je i duhovni savjetnik u Obaminoj kampanji. A onda su dijelovi videozapisa Wrightove propovijedi nekako pronašli put do televizije.

U propovijedi je Wright izrazio svoj duboki bijes zbog duge povijesti rasizma prema Afroamerikancima i uloge koju su Sjedinjene Države imale u svijetu. Wright je pozvao vjernike da umjesto poznate fraze ‘Bože blagoslovi Ameriku’ koriste frazu ‘Bože, pošalji Ameriku dovraga!’

Samo nekoliko dana nakon što su teroristi izveli napade 11. rujna 2001. godine, on je okrivio SAD. ‘Bombardirali smo Hirošimu, bombardirali smo Nagasaki, a da nismo ni okom trepnuli. Podržavamo terorizam protiv Palestinaca i crnaca u Južnoj Africi, a sada smo srditi jer su nam se sve stvari koje smo radili drugima vratile u glavu’, poručio je Wright.

Američki birači počeli su se pitati žele li doista predsjednika koji od ovakvog čovjeka traži duhovne smjernice. Obama se distancirao od ovakvih komentara, ali i ne od svećenika. Održao je poticajan govor kojim je pokušao objasniti zašto je tako. ‘Ne mogu se odreći njega jednako kao što se ne mogu odreći crnačke zajednice’, rekao je Obama.

Hillary Clinton nije mnogo govorila o ovom slučaju. John McCain ga je u potpunosti ignorirao. Nisu ni morali - šteti koja je nanesena Obami nije trebao nikakav doprinos. Od sada, Obamina kampanja mora sve uložiti u nadu. 

Piše: Piše: Jonathan Mann
21.03.2008. 00:05:27
http://metro-portal.hr/obiteljski-svecenik-srusio-sve-obamine-nade/4733/