Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 14:38:32
ZBOG IMOVINE

Obitelj Ratka Mladića traži da ga se proglasi mrtvim

Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić kaže da je zahtjev Mladićeve obitelji ruganje državi

Ratko Mladić obitelj
Ratko Mladić obitelj (Wikipedia)

Obitelj odbjegloga haaškog optuženika Ratka Mladića od srbijanskog pravosuđa namjerava zatražiti da ga se proglasi mrtvim.

Zastupnik Mladićeve obitelji, odvjetnik Miloš Šaljić izjavio je za "Večernje novosti" da je ta obitelj pri kraju dogovora s odvjetnicima koji će do kraja mjeseca sudu u Beogradu podnijeti zahtjev da se Mladića proglasi mrtvim.

Po Šaljićevim riječima, Mladićeva obitelj taj potez neće povući samo zbog imovine i zamrznute mirovine, nego i zbog stalnih progona kojima je izložena. Objasnio je kako se po zakonu ta sudska procedura može pokrenuti ako je nestali stariji od 70 godina i ako o njemu nema pouzdanih podataka više od pet godina.

Ističući da Mladić ima 68 godina, Šaljić je rekao kako je potrebno dokazati da postoje okolnosti koje utvrđuju da je mrtav, to jest "da je nestao pod takvim okolnostima zbog kojih je vjerojatno da više nije na životu".

Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da je taj zahtjev Mladićeve obitelji "ruganje državi" i da ni na koji način ne bi mogao utjecati na nastavak potrage za Mladićem.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić tim je povodom izjavio da se akcijski plan za Mladićevo uhićenje i dalje provodi bez obzira na izjave odvjetnika ili članova Mladićeve obitelji.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid. Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8.000 Bošnjaka i za opsadu Sarajeva.

Mladić je još u bijegu, a Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 14:38:32
http://metro-portal.hr/obitelj-ratka-mladica-trazi-da-ga-se-proglasi-mrtvim/40880/