Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2010. 16:30:15
MILOŠEVIĆEVO DJELO

Obitelj Ivana Stambolića dobila odštetu od Srbije zbog njegova ubojstva

Bivši predsjednik Srbije otet je i ubijen 2000. godine, a njegovi ostaci pronađeni su tek 2003.

(bhdani.com)

Obitelj bivšeg predsjednika predsjedništva Srbije Ivana Stambolića dobila je od Srbije, po Sporazumu o naknadi štete, 250 tisuća eura kao nadoknadu zbog njegovog svirepog ubojstva, kao i zbog torture koja je provođena nad njima, potvrdio je za dnevnik "Danas" od subote, državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen.

Katica, Tijana i Veljko Stambolić vodili su, kako se ističe, sudski spor pred Prvim općinskim sudom u Beogradu za naknadu štete za pretrpljene duševne boli, a odluka o naknadi, po riječima Homena, počiva na sudskoj presudi.

"Ubojstvo Ivana Stambolića je užasni presedan, jer je tadašnji predsjednik Srbije (Slobodan Milošević) ubio bivšeg predsjednika koristeći Državnu bezbednost i pripadnike Jedinice za specijalne operacije (JSO). Ovo je potvrđeno i sudskom presudom. Netko je u ime ove države počinio zločin i država mora nadoknaditi štetu", istaknuo je Homen.

On je objasnio kako je Stambolić apsolutno politička žrtva, likvidiran sa ciljem da mu se nikada ne nađe grob te da grob vjerojatno ne bi ni bio pronađen da nije bilo policijske akcije "Sablja" 2003. godine (provedene tijekom izvanrednog stanja nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića).

"Iznos koji je Srbija odredila smatram malim i apsolutno nedovoljnim kao nadoknadu za sve ono što je porodica Stambolić preživjela. Također, ona je došla i sa zakašnjenjem od deset godina. Ipak, primjeran je ekonomskoj situaciji u Srbiji", naglasio je Homen te podsjetio kako bi, da se takav slučaj dogodio bilo gdje u svijetu, taj iznos bio višemilijunski.

Milošević prvi put označen kao nalogodavac

Stambolić je otet i ubijen 25. kolovoza 2000., kad je posljednji put viđen na trčanju u beogradskom parku Košutnjak. Čuvar parkinga u Košutnjaku tvrdio je da su Stambolića otela dvojica muškaraca. Na sudu je kasnije utvrđeno da su to bili pripadnici JSO Branko Berček i Nenad Šare, koji su oteli Stambolića uz obrazloženje da ga vode na informativni razgovor, a odvezli su ga na Frušku goru nadomak Novog Sada.

Berček je s leđa ispalio dva metka Stamboliću u potiljak, zatim su ga ubacili u jamu, zasuli vapnom, polili vodom i zakopali, a preko humke stavili panj. Tek 27. ožujka 2003., u okviru policijske akcije "Sablja" pronađeni su Stambolićevi posmrtni ostaci.

Presuda iz 2007. godine za ubojstvo Stambolića i atentat na Vuka Draškovića bila je, kako se podsjeća, prva pravomoćna presuda bivšem zapovjedniku JSO Miloradu Ulemeku Legiji, pripadnicima te jedinice i državne bezbednosti za politička ubojstva.

Presuda je bila specifična i po tom jer je u njoj po prvi put Slobodan Milošević označen kao nalogodavac.

Stambolić je smatran mentorom i prijateljem Slobodana Miloševića do Osme sjednice Centralnog komiteta saveza komunista Srbije, 24. rujna 1987. godine, kada je došlo do njihove rasprave i razilaženja. (hina/metro-portal)

13.03.2010. 16:30:15
http://metro-portal.hr/obitelj-ivana-stambolica-dobila-odstetu-od-srbije-zbog-njegova-ubojstva/35381/