Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2010. 21:35:00
PROSLAVA

Obilježeno 80 godina rukometa u Hrvatskoj, nagrade dobili Balić, Penezić i Červar

Za najbolju igračicu po 3. put izabrana je Andrea Penezić, u muškoj konkurenciji 5. put pobjeda je pripala Ivanu Baliću, a najboljeg trenera 8. put je izabran Lino Červar

Ivano Balić, Andrea Penezić, Lino Červar
Ivano Balić, Andrea Penezić, Lino Červar (Drago Sopta/CROPIX)

Prigodnom svečanošću u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu obilježeno je 60 godina rada i djelovanja Hrvatskog rukometnog saveza (HRS), te 80 godina odigravanja prve rukometne utakmice u Hrvatskoj.

U Westinu se okupila krema hrvatskog rukometa, brojne generacije rukometaša i rukometašica, trenera i dužnosnika koji su obilježili rad jednog od najtrofejnijih hrvatskih sportskih saveza. Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, dopredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, saborska zastupnica SDP-a Željka Antunović, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Antun Vrdoljak, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te brojni uglednici iz hrvatskog javnog života. U Zagreb su doputovali i predstavnici Međunarodne i Europske rukometne federacije IHF i EHF.

Nakon prigodnog 15-minutnog dokumentarnog filma u kojem je sažeta povijest HRS-a, predsjednik saveza Sandi Šola istaknuo je kako je rukomet sasvim sigurno najtrofejniji hrvatski sport. Šola je podsjetio kako su rukometaši donijeli prvo olimpijsko zlato, ali i kako su jedan od najprepoznatljivijih brendova u svijetu. "Organizacija Svjetskog prvenstva 2009. godine bila je vrhunac dosadašnjeg rada HRS-a i nakon tog natjecanja naš ugled u svjetskoj rukometnoj obitelji dodatno je porastao," naglasio je Šola. Rukometna proslava je zamišljena kao 'vremeplov kroz našu rukometnu povijest'. Prva etapa bilo je razdobolje od 30-tih do 70-tih godina prošlog stoljeća. Tih vremena prisjetili su se Vinko Tomljanović i Josip Miškulin. Uslijedilo je razdoblje od 70-tih do 90-tih godina tijekom kojih je bjelovarski Partizan postao prvak Europe, a još četiri europska trofeja su osvojile rukometašice Osijeka, Dalme i Lokomotive.

"Europskim naslovom Partizana počeo je razvoj vrhunskog rukometa u Hrvatskoj. Nakon toga sjajni rezultati su postali konstanta," naglasio je Zdravko Miljak, legenda Medveščaka, dok se Kaja Ileš prisjetila dana u bivšoj reprezentaciji. Treća etapa bile su 90-te godine prošlog stoljeća koje su okrunjene zlatnom medaljom na OI u Atlanti.

"HRS se izdigao po svemu. Moramo biti uzor mladim po rezultatima, ali i po ponašanju, a ne po negativnostima," naglasio je Zoran Gobac. Posljednja etapa u 'rukometnom vremeplovu' pripala je posljednjem desetljeću i nizu sjajnih rezultata koje je ostvarila hrvatska reprezentacija pod vodstvom Line Červara. HRS je na koncu svečanosti podijelio i posebna priznanja i to IHF-u, EHF-u, hrvatskoj Vladi, HOO-u, te Gradu Zagrebu. Tijekom zabavnog dijela programa nastupili su Vanna, Mladen Bodalec, Željko Krušlin 'Kruška', Baruni, Danijela Pintarić i Tvrtko Stipić.

Važne godine u povijesti Hrvatskog rukometnog saveza (HRS):

1930 - Prva rukometna utakmica u Varaždinu

1935 - Prva međudržavna utakmica Zagreb - Ljubljana (8:3) u Zagrebu

1941 - Osnivanje HRS-a

1946 - Prva međunarodna utakmica, Mađarska - Hrvatska (9:0) u Budimpešti

1948 - Prva Skupština novog HRS-a

1950 - Prva utakmica u malom rukometu na Zagrebačkom Velesajmu između Metalca i Maksimira

1972 - Bjelovarski Partizan je prvak Europe

1982 - Osijek je osvojio Kup kupova

1982 - Trešnjevka je osvojila Kup EHF

1983 - Osijek je osvojio Kup kupova

1984 - Dalma je osvojila Kup kupova

1991 - Lokomotiva je osvojila Kup IHF

1992 - HRS primljen u IHF

1992 - HRS primljen u EHF

1992 - Zagreb je osvojio Kup prvaka

1993 - Zagreb je osvojio Kup prvaka

1994 - Hrvatski rukometaši brončani na EP u Portugalu

1995 - Hrvatski rukometaši srebrni na SP na Islandu

1996 - Podravka je osvojila Kup prvakinja

1996 - Hrvatski rukometaši zlatni na OI u Atlanti

2000 - Hrvatska domaćin EP-a rukometaša

2000 - Metković je pobjednik Kupa EHF

2003 - Hrvatska zlatna na SP-u Portugalu

2003 - Hrvatska domaćin SP-a rukometašica

2004 - Hrvatska zlatna na OI u Ateni

2005 - Hrvatska srebrna na SP-u u Tunisu

2008 - Hrvatski rukometaši srebrni na EP u Norveškoj

2009 - Hrvatska domaćin SP-a rukometaša, hrvatska reprezentacija srebrna

2010 - Hrvatski rukometaši srebrni na EP u Austriji

Nakon proslave obilježavanja 60 godina rada i djelovanja Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) i obilježavanja 80. obljetnice odigravanja prve rukometne utakmice u Hrvatskoj, u zagrebačkom hotelu Westin održana je i svečanost Izbora rukometaša godine. HRS i Sportske novosti već godinama biraju najboljeg igrača, igračicu, trenera i sudački par.

Za najbolju igračicu po treći put izabrana je Andrea Penezić (na fotografiji lijevo). Igračica ljubljanskog Krima slavila je sa 70 bodova, druga je bila vratarka Jelena Grubišić, također članica Krima sa deset bodova manje, dok je treće mjesto osvojila Kristina Franić sa 14 bodova. U muškoj konkurenciji peti put pobjeda je pripala Ivanu Baliću, također sa 70 bodova. Drugo mjesto osvojio je Igor Vori (58 bodova), dok je treći bio Blaženko Lacković (10). Za najboljeg trenera osmi put je izabran Lino Červar, dok su drugu godinu uzastopce najboljim sudačkim parom proglašeni Matija Gubica i Boris Milošević koji su ove godine sudili na Europskom prvenstvu rukometašica. (hina/metro-portal)

28.12.2010. 21:35:00
http://metro-portal.hr/obiljezeno-80-godina-rukometa-u-hrvatskoj-nagrade-dobili-balic-penezic-i-cervar/53348/