Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2011. 08:30:17
DAN PUTOVANJA

Obilježena tridesetogodišnjica smrti reggae legende Boba Marleyja

Njegov sin David "Ziggy" Marley izjavio je da tridesetogodišnjica njegove smrti prije prigoda za proslavu nego za žalovanje

Bob Marley
Bob Marley (Wikipedia)

Višegodišnja bitka Boba Marleyja s malignim rakom kože završila je 11. svibnja 1981. godine u bolnici u Miamiju, čime je prerano, u 36. godini, okončan život najveće svjetske zvijezde i ikone reggae glazbe, podsjeća Hina.

Njegov sin David "Ziggy" Marley koji je u trenutku očeve smrti imao 12 godina i kasnije i sam postao zvijezda reggaea, izjavio je da tridesetogodišnjica njegove smrti prije prigoda za proslavu nego za žalovanje.

"Ovo je dan putovanja. Dan našeg pokreta. Tako ga mi prihvaćamo. Nismo ovdje da bi plakali ili bili tužni. Ovdje smo da budemo sretni i slavimo", rekao je Ziggy Marley na otvaranju izložbe o njegovu ocu u Muzeju Grammyja u Los Angelesu, koja će potrajati do 2. listopada.

Marleyjeva obitelj blisko je surađivala s organizatorima izložbe i posudila im neke od suvenira iz privatne zbirke. Najvredniji eksponat na izložbi je Marleyjeva osnovna gitara, modificirani Gibson Les Paul od mahagonija, koja nikada nije izložena u SAD-u. Inače je stalni eksponat u muzeju Boba Marleyja u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke.

"To je bilo njegovo čedo. To je bilo njegovo oružje. To je stvar koju je držao najbliže sebi, na pozornici i iza nje. Drvena je, prirodna. Dio njegova znoja je u toj gitari", objasnio je Ziggy. Izložena je i Marleyjeva plava jakna koju je često nosio na pozornici, njegove fotografije, stari posteri i ploče. Prikazuju se video isječci i može slušati njegova glazba.

Jamajčanska reggae legenda, čovjek koji je napisao pjesme "I Shot the Sheriff", "No Woman, No Cry", "Could You Be Loved", Get Up, Stand Up", "Redemption Song", "One Love", "Buffalo Soldier".., iza sebe je ostavio nasljeđe koje je utjecalo na mnoge glazbene žanrove, pop kulturu i protestnu glazbu.

12.05.2011. 08:30:17
http://metro-portal.hr/obiljezena-tridesetogodisnjica-smrti-reggae-legende-boba-marleyja/58752/