Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2011. 18:05:30
NIZOZEMSKI IZVOZNI PROIZVOD

Obilježena 10. godišnjica prvog istospolnog braka u svijetu

Vjenčanjima u Povijesnom muzeju, izložbom fotografija i svečanim prijemom u Amsterdamu obilježena je 10. godišnjica prve zakonite istospolne bračne zajednice

Fotografija vijesti

Tadašnji gradonačelnik Amsterdama Job Cohen vjenčao je 1. travnja 2001. četiri istospolna para, a u petak je u spomen na tu godišnjicu u Povijesnom muzeju njegov nasljednik Eberhart van der Laan vjenčao jedan homoseksualan i jedan lezbijski par.

Druge su zemlje slijedile nizozemski primjer i do danas ih je devet ozakonilo istospolnu bračnu zajednicu: Belgija, Španjolska, Kanada, Južnoafrička Republika, Norveška, Švedska, Portugal, Island i Argentina. Amsterdam u petak otvara izložbu fotografija o istospolnim brakovima i održava prijem na kojem su uzvanici veleposlanici zemalja koje su takav brak ozakonile.

Udruga za ljudska prava COC objavila je da je u Nizozemskoj milijun homoseksualaca od 16,7 milijuna stanovnika te je u pismu vladi i parlamentu ocijenila da je "slobodno sklapanje braka bio najljepši nizozemski izvozni proizvod". Puna ravnopravnost još nije postignuta, piše ipak COC te kritizira što neki matičari još odbijaju vjenčati istospolne parove.

01.04.2011. 18:05:30
http://metro-portal.hr/obiljezena-10-godisnjica-prvog-istospolnog-braka-u-svijetu/57237/