Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2010. 07:21:00
DAN PLESNOG SVIJETA

Obilježava se Međunarodni dan plesa

Ministar kulture Božo Biškupić uputio je, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana plesa 29. travnja

(Shutterstock)

Međunarodni dan plesa ustanovljen je 1982. godine na inicijativu Comité de Danse International de l'Institut International du Théâtre (IIT/UNESCO). Izabrani datum za slavlje, 29. travanj, dan je rođenja Jean-Georges Noverra (1727-1810), kreatora modernog baleta.

Svake godine šalje se poruka napisana od jedne svjetski poznate osobe iz područja plesa. Cilj je poruke i Međunarodnog dana plesa ujediniti svijet plesa, odati počast plesu, slaviti njegovu sveobuhvatnost, nadvladavajući sve političke, kulturalne i etničke prepreke, okupljajući zajedno ljude u prijateljstvu i miru u univerzalnom jeziku - plesu.

U ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan plesa argentinskog koreografa Julia Bocce ističe se kako ples ljudima daje zadovoljstvo, čini ih slobodnima i tješi zbog njihove nemogućnosti da lete poput ptica. 'Ples nas približava nebu, onom svetom i onom beskonačnom', poručuje Bocca.

Čestitka ministra kulture

"Ova umjetnička disciplina, koja je doživjela snažan zamah u estetici 20. i našega stoljeća, prolazi kroz stalno nove mijene i postavlja nove izazove. Njezina jedinstvenost počiva na fenomenu koji ima samo jedno središte, a to je govor ljudskoga tijela koji pokretu daje svu slobodu i neograničenu moć kreacije", stoji u čestitci ministra Biškupića.

"Inovativnost plesne umjetnosti u njezinim klasičnim i suvremenim oblicima potiče i ohrabruje nadolazeće naraštaje u nastavljanju promocije nacionalne plesne kulture, ne samo u domovini nego i u inozemstvu gdje su hrvatski umjetnici uvaženi i nagrađivani sudionici svjetskih plesnih produkcija", navodi se u čestitci.

U ime Ministarstva kulture i svoje osobno ministar Biškupić uputio je i čestitke za organizaciju popratnih događanja koja se održavaju u Republici Hrvatskoj, a koja su "posvećena svim generacijama umjetnika uključenih u mrežu međunarodne plesne zajednice, želeći svima i nadalje puno uspjeha u ostvarenju ovoga posebnoga oblika interkulturnog dijaloga".

29.04.2010. 07:21:00
http://metro-portal.hr/obiljezava-se-medjunarodni-dan-plesa/38908/