Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2011. 19:16:00
BALTIK

Obilježava se 70. godišnjica sovjetskih deportacija

Iz Litve, Latvije i Estonije deportirano je više od 43.000 osoba u Sibir, oko 200.000 Židova ubijeno je samo na litavskom tlu

Mali dio deportiranih
Mali dio deportiranih (Wikipedia)

Litva, Latvija i Estonija obilježile su u utorak 70. godišnjicu deportacije desetaka tisuća svojih državljana, koji su prema naredbi Moskve tijekom Drugoga svjetskog rata deportirani u Sibir, piše Hina.

"Ta tragedija pogodila je gotovo sve litavske obitelji. Činjenice ne ostavljaju traga sumnji da su te masovne deportacije koje su počele 14. lipnja 1941. bile dugo planirane i postale su užasan genocid za narod", kazala je litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, pred više stotina osoba okupljenih ispred nekadašnjeg sjedišta zloglasne sovjetske političke policije KGB-a u Vilniusu.

Više od 43.000 osoba deportirano je iz Litve, Latvije i Estonije u Sibir. U govoru održanom ispred spomenika slobodi u Rigi, latvijski predsjednik Valdis Zatlers istaknuo je važnost sjećanja.

"Svi moraju znati o ovome što se dogodilo", kazao je te dodao da svi građani moraju svoju djecu učiti o povijesti deportacija.

Sovjetske deportacije slijedile su nekoliko dana prije nego što je njemačka vojska u lipnju 1941. napala baltičke zemlje. Tijekom trogodišnje nacističke okupacije, oko 200.000 Židova ubijeno je samo na litavskom tlu.

"Ja sam jedini preživio od čitave moje obitelji. Danas su ostala samo mjesta masovnih ubojstava, a u Litvi ih ima gotovo 200", kazao je Tobijas Jaafetas, pripadnik litavske židovske zajednice, na svečanoj sjednici održanoj u parlamentu.

Estonija je također u utorak odala počast za 400 Židova deportiranih u Sibir, a na židovskom groblju u Tallinu podignut je spomenik žrtavama.

Tri baltičke zemlje su prije 20 godina stekle nezavisnost. Otada one pokušavaju na europskoj razni postići da se sovjetski zločini priznaju kao genocid, jednako kao što su tako okarakterizirani zločini koje je počinila nacistička Njemačka.

14.06.2011. 19:16:00
http://metro-portal.hr/obiljezava-se-70-godisnjica-sovjetskih-deportacija/60139/