Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2010. 13:57:50
VIJENCI I SVIJEĆE

Obilježava se 65. obljetnica bleiburške tragedije

Izaslanstvo Hrvatskog sabora jutros je položilo vijenac i zapalilo svijeću i na groblju Dobova kod slovenskog Maribora

(Bruno Konjevic / CROPIX)

U Bleiburgu je u podne počela središnja komemoracija žrtvama u povodu 65. obljetnice bleiburške tragedije i hrvatskoga križnoga puta, na kojoj će se nazočnima u ime Hrvatskoga sabora obratiti njegov potpredsjednik Ivan Jarnjak nakon čega će svetu misu služiti sisački biskup mons. Vlado Košić.

U izaslanstvu Sabora, koji je pokrovitelj komemoracije, uz potpredsjednika Jarnjaka su i zastupnice Nevenka Majdanić, Ivanka Roksandić, Nevenka Marinović, Karmela Caparin, Stjepan Kundić i Dragan Vukić.

Na mjesnom groblju Unterloibach prethodno je održana molitva kod hrvatskog groba, nakon čega je krenula procesija prema Bleiburškom polju.

Nakon svet e mise izaslanstva će položiti vijence i zapaliti svijeće uz spomenik na Bleiburškom polju.

Broj žrtava još uvije nije točno utvrđen

Ove se godine obilježava 65. obljetnica od pogibije hrvatskih vojnika iz Drugog svjetskog rata - domobrana i ustaških postrojba NDH te hrvatskih civila na Bleiburškom polju.

Vojska i civili pokušali su se na kraju Drugog svjetskog rata predati savezničkim snagama, a na putu preko slovenskih gradova Celja, Slovenj Gradeca i Dravograda pred austrijskim Bleiburgom ih je zaustavila britanska vojska te ih izručila jugoslavenskoj partizanskoj vojsci.

Prema službenim podatcima, pokraj Bleiburga se 15. svibnja 1945. predalo oko 95 tisuća hrvatskih vojnika, bez civila. Dio njih je ubijen na samom Bleiburškom polju, a potom su sljedećih nekoliko mjeseci, uz maltretiranja i mučenja u "marševima smrti", vođeni kroz cijelu negdašnju Jugoslaviju.

Na tim marševima velik broj zarobljenih je i ubijen, a broj žrtava još uvijek nije točno utvrđen. Ti se događaji zajednički zovu Križni put.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora jutros je položilo vijenac i zapalilo svijeću i kod spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobova kod slovenskog Maribora.

Tajnik Počasnog bleiburškog voda novinarima je kazao kako je ove godine na obilježavanju Bleiburške tragedije nešto manji broj ljudi. Kao razlog tomu, uz loše vremenske prilike, naveo je i jutrošnja dugotrajna čekanja na hrvatsko-slovenskoj granici, zbog čega će, kako je rekao, najmanje 15 autobusa zakasniti na središnju komemoraciju žrtvama, koja je počela u podne.(hina/metro-portal)

15.05.2010. 13:57:50
http://metro-portal.hr/obiljezava-se-65-obljetnica-bleiburske-tragedije/40086/