Metro-portal.hr

objavljeno 08.07.2011. 10:03:00
POČETAK DANA

Obavezno prisvojite ove jutarnje navike

Probudite se uz živopisne boje, okupajte se suncem, popijte vode i vizualizirajte ostatak dana

Buđenje
Buđenje (winnond/FreeDigitalPhotos)

U manje od trideset minuta  ujutro možete obaviti čitav niz aktivnosti koje će vam osigurati sasvim dovoljno energije da pregurate čitav dan. Navike koji biste trebali prisvojiti svakoga jutra a koje ćemo vam predložiti u nastavku sigurno će imati pozitivne učinke - pokrenut će vam metabolizam, poboljšati raspoloženje i razbistriti um.

Jutarnje boje. Stručnjaci za boje tvrde da ćemo, ako prvo što ujutro ugledamo budu neke živopisne i svijetle boje, naglo osjetiti navalu energije koja će nas držati aktivnima do kraja dana. Isprobajte - promijenite jastučnice, stavite neke 'obojane', koristite svjetiljku jake boje, deku upadljive boje 8crvene ili narančaste ili pak ružičaste). Ako inače volite eksperimentirati s bojama, to možete i za doručkom, naročito sa voćnim sokovima.

Gašenje alarma. Što češće pomjerate vrijeme alarma ujutro to ćete biti mlitaviji u ostatku dana. Zašto? kad pomjerite vrijeme za buđenje vaš mozak postaje svjestan da imate još pet minuta za izležavanja pa još pet minuta i još pet minuta. Tako upadate u stanje teške mlitavosti i premorenosti i na kraju ustaje potpuno letargični i zijevate čitav dan.

Vizualizirajte ostatak dana. Sad kad ste se probudili i napokon ustali, pokušajte vizualizirati što je sve potrebno učiniti do kraja dana. Ne, ovo neće povećati stres već će vam pomoći da si organizirate vrijeme i složite sve kockice, kako se to kaže. Drugim riječima, bolje ćete isplanirati vrijeme i stvari. Zatim se zapitajte koja je to uzbudljiva aktivnost kojom ćete se baviti danas a koja će vam vratiti energiju, potaknuti vas da idete naprijed i da razmišljate ponovo. Nešto takvo biste trebali imati svaki dan.

Pijte vodu. Jedna poveća čaša vode ujutro nakon što se probudite je i više nego dobrodošla jer ćete njome nadomjestiti svu tekućinu izgubljenu preko noći. Imajte na umu da s gubitkom samo jednog postotka ukupne količine vode u tijelu odmah započinje i tjelesni i mentalni umor. Zato je važno održavati njenu količinu na normalnoj razini; ovisno o aktivnostima, osam do deset čaša na dan.

Tuširanje suncem. Čim ustanete i vidite prvu zraku sunca vaš organizam se budi i počinje se zaustavljati stvaranje melatonina (hormon koji vas čini pospanima). Zato izađite na terasu ujutro ili čitajte novine kraj prozora kako biste se razbudili i povratili energiju. Jutarnje sunce je idealno za početak dobrog dana.

08.07.2011. 10:03:00
http://metro-portal.hr/obavezo-prisvojite-ove-jutarnje-navike/61063/