Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2010. 10:24:44
KLJUČNA PREKRETNICA

Obamina zdravstvena reforma dobila prvu negativnu presudu

Savezni sudac u Virginiji proglasio je neustavnim odredbe zakona o reformi zdravstva kojima se, pod prijetnjom globe, građane SAD-a prisiljava da kupe zdravstveno osiguranje.

Bijela kuća je najavila žalbu na Hudsonovu presudu
Bijela kuća je najavila žalbu na Hudsonovu presudu (Getty Images)

To je prva negativna presuda u desetak postupaka koje su savezne države pokrenule protiv provedbe zakona o reformi zdravstva, najvećeg zaknodavnog projekta demokratske administracije predsjednika Baracka Obame. Iako mišljenje okružnog suca u Richmondu Henryja Hudsona daje važne političke argumente protivnicima zakona, ono je ne zadire u ostale odredbe zakona, niti prihvaća zahtjev Virginije da se potpuno blokira njegova provedba.

Hudsonova presuda, kojeg je sucem imenovao republikanski predsjednik George W. Bush, suprotna je mišljenju dvojice sudaca imenovanih od demokratskih predsjednika, koji su nedavno presudili da je zakon u skladu s ustavom. Očekuje se da će konačni pravorijek o tome donijeti Vrhovni sud, u kojem konzervativci drže pet od devet mjesta.

U obrazloženju presude na 42 stranice, sudac Hudson zaključuje kako zahtjev da većina građana mora kupiti osiguranje ili platiti globu, što postaje obveznim od 2014. godine, predstavlja proširenje ovlasti savezne vlade bez presedana i ne može se opravdati ovlastima Kongresa da regulira trgovinu među saveznim državama.

Državni odvjetnik Virginije, republikanac Ken Cuccinelli koji je zastupao optužbu, ocijenio je u priopćenju da je presuda "ključna prekretnica u zaštiti ustava", ali da to još nije kraj borbe. Bijela kuća je najavila žalbu na Hudsonovu presudu. Republikanski guverner Virginije Robert McDonnell počeo je prikupljati potporu drugih guvernera kako bi se izvršio pritisak da ministarstvo pravosuđa žalbu odmah podnese Vrhovnom sudu i ubrza cijeli postupak.

Po posljednjim procjenama, u SAD-u je bez zdravstvenog osiguranja oko 57 milijuna građana, a autori zakona o reformi zdravstva su nakon odustajanja od uvođenja javnog zdravstvenog fonda, procijenili da je uvođenje zakonske obveze zdravstvenog osiguranja jedini način da se osigura glavnina tih neosiguranih građana. Predvidjeli su kako će novi zakon omogućiti osiguravanje dodatnih oko 35 milijuna građana. (hina/metro-portal)

14.12.2010. 10:24:44
http://metro-portal.hr/obamina-zdravstvena-reforma-dobila-prvu-negativnu-presudu/52649/