Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2008. 18:04:17

Obamin tim za nacionalnu sigurnost

Obama je predstavio članove svog tima za nacionalnu sigurnost predvođene Hillary Clinton

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama u ponedjeljak je predstavio svoj tim za nacionalnu sigurnost u kojem su senatorica Hillary Clinton kao državna tajnica, Robert Gates kao ministar obrane i umirovljeni general Jim Jones kao savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Na konferenciji za tisak u Chicagu, Obama je također predstavio guvernerku Arizone Janet Napolitano kao buduću ministricu domovinske sigurnosti, Erica Holdera kao ministra pravosuđa i Susan Rice kao veleposlanicu SAD-a pri Ujedinjenim narodima.

Hillary Clinton je "Amerikanka s ogromnim ugledom koja ima moje potpuno povjerenje", rekao je Obama predstavljajući bivšu prvu damu SAD-a i svoju suparnicu iz demokratskih predizbora, kao buduću čelnicu State Departmenta.

"Imenovanje Hillary je znak prijateljima i neprijateljima ozbiljnosti moje predanosti da obnovim američku diplomaciju i ponovno uspostavim naša savezništva", naglasio je Obama.

"Hillary Clinton je prava osoba da vodi State Department i radi sa mnom u provedbi tog ambicioznog vanjskopolitičkog rasporeda", dodao je.

Clinton je kazala da će "dati sve od sebe" na novoj dužnosti.

Obama je također potvrdio da će zadržati ministra obrane Roberta Gatesa na sadašnjoj dužnosti, ističući njegove izvanredne rezultate otkako je prije dvije godine preuzeo Pentagon, i poštovanje koje je stekao među kongresnim zastupnicima obiju stranaka.

Obama je najavio "odgovorni završetak rata u Iraku kroz predaju ovlasti Iračanima" te okretanje pozornosti prema Afganistanu i borbi protiv al Qaide.

Odgovarajući na pitanja novinara o izboru dužnosnika nacionalne sigurnosti, Obama je rekao da "vjeruje u jake osobe i jaka mišljenja", dodajući kako će "poticati energičnu raspravu unutar Bijele kuće". (hina/metro-portal)

Obama i njegovi ljudi.

Obama i proročanstva.

Obama i Kennedyjevi.

01.12.2008. 18:04:17
http://metro-portal.hr/obamin-tim-za-nacionalnu-sigurnost/13392/