Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2009. 07:11:34
DICK CHENEY:

Obami su prava terorista važnija od života Amerikanaca

Republikanac tvrdi da se američki predsjednik pretvara kao da SAD nije u ratu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney u srijedu je oštro napao predsjednika Baracka Obamu zbog reakcije na neuspjeli teroristički napad na američki zrakoplov na Božić, rekavši kako se predsjednik "pokušava praviti da nismo u ratu."

U svojoj prvoj izjavi od 25. prosinca, kada je pokušan teroristički napad na letu Northwest Airlinesa iz Amsterdama za Detroit, Cheney je napao Obamu zbog, kako je kazao, "suzdržanog" odgovora na događaje od prošloga tjedna, kritizirajući širi pristup Obamine administracije nacionalnoj sigurnosti.

"Izgleda kako on misli da ako damo teroristima prava koja imaju Amerikanaci i omogućimo im odvjetnika, da nećemo biti u ratu", rekao je Cheney za TV mrežu Fox News.

Cheney je rekao kako se Obama izvana "pretvara da nismo u ratu", ponavljajući svoje višemjesečne kritike da je novi predsjednik Ameriku učinio "manje sigurnom".

"Čini se da on misli da ako dovedemo glavnog pokretača terorističkih napada od 11. rujna 2001. u New York, damo mu odvjetnika i sudimo mu pred civilnim sudom, da nećemo biti u ratu. Izgleda kako on misli da ako zatvori Guantanamo i oslobodi jezgru terorista koje je obučavala Al Kaida i koji su još tamo, da nećemo biti u ratu", ocijenio je Cheney.

Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab (23), optužen je za pokušaj da raznese zrakoplov Northwest Airlinesa s eksplozivom koji je nosio skriven u donjem rublju. Militantna skupina Al Kaida Arapskog poluotoka preuzela je odgovornost za napad.

"Zašto on ne želi priznati da smo u ratu?", zapitao se Cheney. "To se ne uklapa u pogled na svijet koji je donio sa sobom u Ovalni ured. To se ne uklapa u ono što čini se da je cilj njegova predsjedništva: društvena transformacija, restrukturiranje američkog društva".

Stalne kritike na račun Obame, pridonijele su da Dick Cheney osvoji nagradu "Konzervativac godine" 2009., u izboru američke konzervativne publikacije Human Events.

Obama za sukobe u Afganistanu i Iraku koristi naziv rat, dok njegova administracija izbjegava izraz "rat protiv terorizma", koji je bio najčešće korišteni termin za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha.

Cheney se pridružio drugim kritkama oporbenih republikanaca protiv vladajuće demokratske administracije nakon pokušaja terorističkog napada u Detroitu i ranijeg ubojstva 13 američkih vojnika u Fort Hoodu u Teksasu, u kojima se ponavlja teza da su demokrati slabi u pitanjima nacionalne sigurnosti.

"Zaštita prava terorista, za ovu je administraciju postala važnija od zaštite života Amerikanaca", izjavio je u srijedu Newt Gingrich, bivši republikanski predsjednik Predstavničkog doma Kongresa. (hina/metro-portal)

31.12.2009. 07:11:34
http://metro-portal.hr/obami-su-prava-terorista-vaznija-od-zivota-amerikanaca/29696/