Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2010. 22:45:28
SAMO POGREŠKE

Obama stradanje Armenaca nije nazvao genocidom

Iako je više puta obećao da će stradanje armenskog naroda nazvati genocidom, američki predsjednik ga je nazvao tek "katastrofalnim poglavljem u povijesti"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama u današnjem priopćenju u povodu 95. godišnjice stradanja Armenaca nije taj događaj nazvao genocidom već "katastrofalnim poglavljem u povijesti".

"To je katastrofalno poglavlje u povijesti armenskog naroda i moramo održati živim sjećanje na one koji su ubijeni kako ne bismo ponovili teške pogreške počinjene u prošlosti", navodi se u priopćenju iz Ashevilla u Sjevernoj Karolini gdje su predsjednik i prva dama otišli provesti vikend.

Obama je tijekom predizborne kampanje nekoliko puta obećao da će ako bude izabran na dužnost predsjednika i službeno nazvati stradanja Armenaca genocidom.

Armenija u subotu obilježava 95. godišnjicu turskog genocida nad svojim sunarodnjacima za vrijeme Otomanskog carstva. Armenci kažu da je u razdoblju između 1915. i 1917. godine sustavno ubijeno 1,5 milijuna njihovih sunarodnjaka u vrijeme raspada Otomanskog carstva.

Turska odbacuje termin genocid, iako ga je priznalo nekoliko svjetskih zemalja, i tvrdi da je u masakru poginulo između 300.000 i 500.000 ljudi te da se nije radilo o kampanji istrebljenja, već da su to bile žrtve kaosa koji je zavladao poslednjih godina Otomanskog carstva. (hina/metro-portal)

24.04.2010. 22:45:28
http://metro-portal.hr/obama/38601/