Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2010. 00:04:20
PREVENCIJA

Obama zabranio bušenje nafte uz obalu

Obamina administracija neće dopustiti naftne bušotine u istočnom dijelu Meksičkog zaljeva, te ispred atlantske i pacifičke obale SAD-a

Bušotina u Meksičkom zaljevu
Bušotina u Meksičkom zaljevu (Getty Images)

Američki ministar unutarnjih poslova Ken Salazar objavio je u srijedu da Obamina administracija neće dopustiti naftne bušotine u istočnom dijelu Meksičkog zaljeva, te ispred atlantske i pacifičke obale SAD-a, prema planu bušenja u idućih pet godina, čime je preinačena odluka iz ožujka ove godine.

Predsjednik Barack Obama je krajem ožujka najavio proširenje priobalnih područja na kojem će biti dozvoljeno bušenje nafte uz Istočnu obalu SAD-a i na Aljasci, no ubrzo nakon toga došlo je do ekološke i ekonomske katastrofe s naftnom mrljom iz BP-ove bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu.

"Mi samo podešavamo našu strategiju u područjima gdje nema aktivnih koncesija za bušenje" rekao je Salazar, dodajući da je administracija odlučila "ne širiti se u ovome trenutku na nova područja za bušenje nafte i plina".

Nova strategija usredotočit će se na područja u kojima su trenutačno aktivne koncesije u središnjem i zapadnom dijelu Meksičkog zaljeva, te na Arktiku, prema programu vanjskog epikontinentalnog pojasa od 2012. do 2017., dok će ostale vode ostati izvan dosega naftaša.

Najavljeno je i novo ekološko ispitivanja vezano uz plan kompanije Shell za bušenje nafte na Arktiku.

Objavu novog plana pozdravile su ekološke udruge, te predstavici vlasti i kongresni zastupnici iz Floride, dok je Američka trgovinska komora ocijenila da odluka predstavlja "veliki korak natrag za energetsku budućnost SAD-a".

Naftne kompanije upozorile su da odluka donosi gubitak desetaka tisuća radnih mjesta i stotine milijuna dolara poreznih prihoda.(hina/metro-portal)

02.12.2010. 00:04:20
http://metro-portal.hr/obama-zabranio-busenje-nafte-uz-obalu/52062/