Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2008. 02:20:04
AMERIKA

Obama već deseti put bolji od Hillary Clinton

Unatoč uzastopnim porazima senatorica iz New Yorka ide dalje

U Wisconsinu je Obama osvojio 58 posto glasova, a prvi je put dobio više glasova žena i bijelih birača od svoje suparnice.
U Wisconsinu je Obama osvojio 58 posto glasova, a prvi je put dobio više glasova žena i bijelih birača od svoje suparnice. (REUTERS)

Sve nade senatorice iz New Yorka Hillary Clinton sada su usmjerene na mjesec ožujak i dvije američke savezne države - Teksas i Ohio. Clinton je, naime, na stranačkim predizborima za predsjedničku nominaciju održanim u utorak u Wisconsinu i na Havajima, opet pretrpjela poraze od svog suparnika Baracka Obame  I to deseti put zaredom. Obama je u pretežno ‘bijelom’ Wisconsinu pobijedio s 58 prema 41 posto, ali je prvi put dobio i više ženskih i više glasova bijelih birača, biračkog tijela koje je po tradiciji sklonije Hillary Clinton. Hillary tako zasad ima pobjede u 13 država i 1251 osvojenog delegata, dok su Obami pripale 24 države i 1335 delegata.

Za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke potrebno je 2025 glasova delegata. No, iako je menadžer Obamine kampanje David louffe pozvao Hillary da ‘prizna poraz’, ona je odlučila nastaviti dalje i svojim biračima poručila da će ‘Teksas biti njezin’.

Glavna pitanjaPitanja slobodne trgovine i njezinog utjecaja na gubitak radnih mjesta u SAD-u postala su središnja i u kampanji za demokratske predizbore u Ohiju i Pennsylvaniji.

Analitičari predviđaju da će u Teksasu i Ohiju biti presudni glasovi radnika, čije je povjerenje u Wisconsinu osvojio Obama. Stoga je Clinton svoj kampanju već usmjerila na njih. Također, bivšu prvu damu porazi nisu spriječili da nastavi s napadima na svog suparnika. Iako će je neke ‘uvredljive rečenice’ na račun Obame možda koštati nominacije, Hillary je jučer poručila da ‘Obama puno priča, a malo radi’. Kod republikanaca je situacija i dalje čista. John McCain kojeg je u ponedjeljak podržao i bivši predsjednik George H. W.  Bush stariji, i nakon Wisconsina ostaje glavni favorit za republikansku predsjedničku nominaciju.

Piše: piše: Maja Bolanča
21.02.2008. 02:20:04
http://metro-portal.hr/obama-vec-deseti-put-bolji-od-hillary-clinton/3323/