Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 09:40:36
SAD SE SJETILI

Obama uvodi mjere protiv curenja informacija

Obamina administracija izdvojila je datoteku State Departmenta i ograničila pristup podacima Pentagona, ministarstava i agencija

Obama uvodi mjere protiv curenja informacija
Obama uvodi mjere protiv curenja informacija (Getty Images)

Obamina administracija u utorak je poduzela niz mjera kako bi se spriječilo buduće ''curenje'' američkih tajni, poput neugodne WikiLeaksove objave diplomatske prepiske, izdvojivši datoteku State Departmenta i ograničivši pristup klasificiranom materijalu Pentagona i drugih ministarstava i agencija. Također je znatno smanjen broj državnih službenika koji mogu čitati važne diplomatske poruke, što je izvanredna mjera, rekli su dužnosnici.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare nije kazao koliko dugo će State Department držati svoje datoteke izvan vladine povjerljive mreže. "Napravili smo neke prilagodbe, tako da je za sada sužen pristup depešama State Departmenta za sve u vladi", rekao je Crowley.

Pentagon je također objavio više proceduralnih promjena u pregledu povjerljivog materijala, uključujući onemogućavanje kopiranja na prijenosne naprave, te ograničavanje prebacivanja klasificiranog materijala u neklasificirane računalne sustave.

Vjeruje se da je vojno obavještajni analitičar Bradley Manning (22), glavnoosumnjičeni da je izvor američkih tajnih dokumenata dostavljenih WikiLeaksau, učitavao podatke na CD-ove dok je bio u američkoj bazi u Iraku. U lipnju je uhićen u Bagdadu i sada se nalazi u vojnom zatvoru najvišeg stupnja sigurnosti u Virginiji.

The Washington Post i drugi američki mediji kritizirali su Pentagon zbog davanja preširokog pristupa u povjerljive materijale i nepostojanja zaštite od neovlaštenog učitavanja materijala, no ministar obrane Robert Gates ocijenio je da je curenje dokumenata na WikiLeaksu "neugodno i nespretno", ali da neće bitno zakomplicirati vanjsku politiku SAD-a.

"Činjenica je da vlada surađuju sa SAD-om jer je to u njihovu interesu, a ne zato što im se sviđamo, ni zato što imaju povjerenja nas, niti zato što misle da znamo čuvati tajne", objasnio je iskusni Gates, ministar obrane i u prošloj administraciji Georgea W. Busha i nekadašnji direktor CIA-e. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 09:40:36
http://metro-portal.hr/obama-uvodi-mjere-protiv-curenja-informacija/52016/