Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2010. 20:18:45
GOOD MORNING

Obama uvjeren u dogovor o novim sankcijama Iranu

Svi ćemo sjesti i izraditi sustav sankcija za koji mislimo da će biti djelotvoran za promjenu iranskog ponašanja, izjavio je američki predsjednik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da surađuje sa saveznicima u izradi novih sankcija Iranu, ali još ne može reći što su one i mogu li biti učinkovite u odvraćanju Irana od razvoja nuklearnog oružja.

"Imamo li jamstvo da će sankcije koje možemo uvesti u ovoj fazi automatski promijeniti iransko ponašanje? Naravno da nemamo!", rekao je Obama u intervju za emisiju "Good Morning America" TV mreže ABC. Ali, s druge strane, postoji međunarodno jedinstvo glede suprotstavljanja iranskom nuklearnom programu, rekao je Obama.

Izgledi da se Iran osposobi za proizvodnju nuklearnog oružja bili su u pozadini razgovora koje je Obama u četvrtak vodio s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Pragu. Iran će također biti tema summita o nuklearnoj sigurnosti idući tjedan u Washingtonu, na kojem će Obama odvojeno razgovarati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom. SAD također surađuje s Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom u vezi s iranskim pitanjem.

"Svi ćemo sjesti i izraditi, oblikovati sustav sankcija za koji mislimo da će zapravo biti djelotvoran za promjenu iranskog ponašanja", rekao je Obama.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u međuvremenu je izjavio da Iran "neće nikad moliti za milost one koji mu prijete sankcijama".

Na pitanja o tome da ga je Ahmadinedžad nazvao "neiskusnim amaterom", Obama je odgovorio kako je "tip poznat po tome da govori neke vrlo, vrlo nekonstruktivne stvari. I uvredljive stvari".

"Ja to ne uzimam ozbiljno", dodao je.

"Ono što uzimam ozbiljno jest činjenica da će s vremenom, ako smo dosljedni i stabilni u primjeni međunarodnog pritiska, Iran, koji nije glup režim, i koji je vrlo pomno prati ono što se događa u međunarodnoj zajednici, početi raditi na drukčijem izračunu troškova i koristi, ...analiza o tome ima li smisla za njih razvijati nuklearno oružje", rekao je Obama.

Na zahtjev da odgovori na kritiku republikanske čelnice Sarah Palin zbog njegove odluke o ograničenju uloge nuklearnog oružja u strategiji nacionalne sigurnosti, Obama je rekao: "Ja stvarno nemam što odgovoriti. Koliko sam provjerio, Sarah Palin baš i nije neki stručnjak za nuklearno oružje." Dodao je da savjete o tome prima od ministra obrane i zapovjednika združenog stožera, a ne od Sarah Palin. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 20:18:45
http://metro-portal.hr/obama-uvjeren-u-dogovor-o-novim-sankcijama-iranu/37506/