Metro-portal.hr

objavljeno 21.06.2011. 08:11:15
PLAN JE SMIŠLJEN

Obama u srijedu objavljuje plan povlačenja iz Afganistana

Dužnosnici administracije kažu da Obama finalizira posljednje pojedinosti o tome koliko će vojnika početi povlačiti iz zemlje u srpnju

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu će objaviti raspored povlačenja američkih vojnika iz Afganistana, objavio je u ponedjeljak visoki američki dužnosnik, piše Hina.

Obama radi na posljednjim stavkama plana odlaska američkih vojnika iz Afganistana, počevši od povlačenja prvog kontigenta sljedeći mjesec pa sve do 2014. godine, kada se nadležnost za sigurnost u Afganistanu namjerava predati domaćim snagama.

Dužnosnici administracije kažu da Obama finalizira posljednje pojedinosti o tome koliko će vojnika početi povlačiti iz zemlje u srpnju, što je rok koji si je sam zadao. Razmatra nekoliko opcija koje mu je prošli tjedan predstavio general David Petraeus, zapovjednik američkih i NATO snaga u Afganistanu.

Obama se nalazi pred izazovom da pronađe ravnotežu između zahtjeva vojnih čelnika, koji se zalažu za vrlo ograničeno povlačenje, i predvodnika 'antiratnog' krila njegove Demokratske stranke, republikanaca željnih smanjenja proračunske potrošnje i nestrpljive javnosti, koji žele izlaz iz skupog, nepopularnog i predugog američkog angažmana u Afganistanu.

Obama, kojeg sljedeće godine čekaju izbori za drugi mandat, dosad samo rekao da će prvi krug povlačenja biti "znatan", ali nije objavio što to precizno znači. Neki su američki dužnosnici objavili procjenu da bi se moglo raditi od tri do pet tisuća vojnika u srpnju i jednako toliko u još jednom valu krajem godine. Ministar obrane Robert Gates rekao je da bi povlačenje trebalo biti "skromno", upozorivši da bi prenaglo povlačenje moglo ugroziti sve postignuto u ratu s talibanima. Amerikanci u Afganistanu imaju 100 tisuća vojnika.

21.06.2011. 08:11:15
http://metro-portal.hr/obama-u-srijedu-objavljuje-plan-povlacenja-iz-afganistana/60394/