Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2011. 22:24:00
TIBETANSKI DUHOVNI VOĐA

Obama u Bijeloj kući primio Dalaj lamu usprkos protivljenju Kine

Kinezi smatraju da ovaj posjet direktno ugrožava suverenost i teritorijalnu cjelovitost Kine i kineske vlasti nad Tibetom

Fotografija vijesti

Unatoč protivljenju kineskih vlasti, Barack Obama danas je u Bijeloj kući ugostio tibetanskog vođu Dalaj lamu, prenosi Hina. Službeni Peking tražio je od SAD-a da otkaže ovaj sastanak zbog toga što smatraju da se njime dovodi u pitanje suverenitet Kine.

Bijela Kuća je kratko priopćila da je predsjednik Obama primio Dalaj lamu, a jedan tibetanski izvor za AFP dodao da dvojica dobitnika Nobelove nagrade za mir nisu razgovarala u Ovalnom uredu, što je rezervirano za šefove država ili vlada.

Sastanak je bio zatvoren za novinare i fotografe.

"Barack Obama je predsjednik najveće demokracije i prirodno je izrazio zabrinutost o temeljnim ljudskim vrijednostima, pravima i vjerskim slobodama ne samo na Tibetu, nego i na drugim mjestima", izjavila je nakon sastanka Kate Saunders, glasnogovornica Međunarodne kampanje za Tibet, kojoj je sjedište u Washingtonu.

Bijela kuća objavila je tek u petak kako će Obama u subotu razgovarati s Dalaj lamom o Tibetu na njihovu prvom susretu nakon više od godinu dana. "Ovaj susret podcrtava predsjednikovu snažnu potporu očuvanju tibetanskog jedinstvenog religijskog, kulturnog i jezičnog identiteta te zaštiti ljudskih prava Tibetanaca", objavila je Bijela kuća. Susret je najavljen u posljednji trenutak u petak krajem dana, uoči odlaska duhovnog vođe Tibetanaca nakon jedanaestodnevnog boravka u Washingtonu.

Peking je u subotu ujutro zatražio da SAD "smjesta povuče odluku o organiziranju susreta predsjednika Obame i Dalaj lame". "Kina zahtijeva da se SAD-a ne miješa u kineske unutarnje poslove te da ne učini ništa što bi moglo naštetiti kinesko-američkim odnosima", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

16.07.2011. 22:24:00
http://metro-portal.hr/obama-u-bijeloj-kuci-primio-dalaj-lamu-usprkos-protivljenju-kine/61371/