Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2010. 19:21:30
SKUPŠTINA UN-A

Obama traži dokaz od Irana o miroljubivosti nuklearnog programa

Vrata ostaju otvorena za diplomaciju, ako Iran odlući proći kroz njih, poručio je Obama Iranu

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama je s govornice Opće skupštine UN-a pozvao Iran da dokaže miroljubivu narav svog nuklearnog programa, rekavši da "vrata ostaju otvorena za diplomaciju" ako je Teheran spreman na suradnju s međunarodnom zajednicom.

Obama je rekao da Iran "ne može demonstrirati miroljubive namjere svog nuklearnog programa". Režim u Teheranu tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu, dok zemlje Zapada i Izrael sumnjaju da razvija nuklearno oružje. Obama je rekao da neuspjeh Teherana u dokazivanju miroljubivih namjera ima "posljedice", kao što je četvrti krug sankcija UN-a Iranu, te sankcije SAD-a i Europske unije.

Dodao je da će SAD i međunarodna zajednica "tražiti rješenje" s Iranom, ponovno izražavajući spremnost za pregovore. "Vrata ostaju otvorena za diplomaciju, ako Iran odlući proći kroz njih", rekao je Obama.

Čeka se reakcija Ahmadinedžada

Američki je predsjednik govorio samo nekoliko sati prije nego što iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad treba izaći za govornicu UN-a. Ranije istupe na godišnjem zasjedanju UN-a Ahmadinedžad je koristio za provokativne izjave protiv SAD-a i Izraela, zbog kojih su izaslanstva tih i drugih zemalja 2008. izašla iz dvorane Opće skupštine.

Gostujući u srijedu navečer na CNN-u, Ahmadinedžad je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nazvao "vještim ubojicom" kojem treba suditi za ratne zločine zbog ubojstva palestinskih žena i djece. Pitanja o nuklearnom programu svoje zemlje izbjegao je tvrdnjom kako Iran nema interesa za razvoj atomskog oružja.

Obama je u govoru pozvao svjetske čelnike da podrže sadašnje izravne mirovne pregovore između Izraelaca i Palestinaca, rekavši da je mirovni sporazum na Bliskom istoku moguć u roku od godinu dana. Istaknuo je kako je uvjet da mirovni pregovori budu uspješni, da obje strane prepoznaju međusobno pravo na postojanje. "Istinska sigurnost židovske države zahtijeva nezavisnu Palestinu, koja će omogućiti palestinskom narodu dostojanstven život", rekao je.(hina/metro-portal)

23.09.2010. 19:21:30
http://metro-portal.hr/obama-trazi-dokaz-od-irana-o-miroljubivosti-nuklearnog-programa/48548/