Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2010. 09:19:47
NISMO SIGURNI

Obama: Suočeni smo s prijetnjom najveće hitnosti

Popisi osumnjičenih za veze s terorizom, koji sadrže više od pola milijuna imena, osvježeni su ovih dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak, nakon sastanka sa svojim timom za nacionalnu sigurnost posvećenog pokušaju bombaškog napada na Božić, da je SAD "suočen s prijetnjom od najveće hitnosti".

Obama je ponovio da je "sustav zakazao" jer je dopušteno da se osumnjičeni terorist ukrca s eksplozivom u zrakoplov na letu Amsterdam-Detroit.

Najavio je da će rezultati revizije obavještajnog sustava biti predočeni američkoj javnosti idućih dana. Njegov savjetnik za protuterorizam, John Brennan vodi temeljitu reviziju sustava praćenja s popisima terorista.

Na sastanku u Bijeloj kući sudjelovali su direktor FBI-a Robert Mueller, ministar pravosuđa Eric Holder, te ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

Obama je istaknuo kako su bilo dostupne informacije koje su mogle spriječiti pokušaj samoubilačkog bombaškog napada na zrakoplov, 23-godišnjega Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba.

"Ključno je ovo: vlada SAD-a imala je dovoljno informacija da otkrije tu urotu i omete napad na Božić. No naša obavještajna zajednica zakazala je u povezivanju tih pojedinosti, što bi osumnjičenog stavilo na popis zabrane letenja", rekao je Obama. Po riječima američkog predsjednika, to nije propust u prikupljanju obavještajnih podataka, već u integriranju podataka s kojima se već raspolagalo.

Naglasio je kako može prihvatiti da obavještajni podaci nisu savršeni, ali je sve jasnije da oni nisu bili u cijelosti analizirani i ocijenjeni. "To nije prihvatljivo i ja to neću tolerirati", rekao je vidno ljutiti predsjednik SAD-a, upozorivši da je margina pogreške uska, a rezultati mogu biti katastrofalni.

Popisi osumnjičenih za veze s terorizom, koji sadrže više od pola milijuna imena, osvježeni su ovih dana, a dodana su nova imena i na popis onih kojima je zabranjen let.

"Taj sustav treba ojačati", rekao je Obama dodajući da će State Department tražiti od veleposlanstava u Washingtonu da daju podatke o vizama u sklopu upozoravanja na ljude osumnjičene za veze s teroristima.

Obama je potvrdio ranije informacije kako SAD za sada prekida s prebacivanjem dijela zatočenika iz Guantanama u Jemen, zbog "nesigurne situacije". On je istaknuo da će zatvor u zaljevu Guantanamo biti zatvoren na način koji će Amerikance očuvati sigurnima.

Vladina ministarstva i agencije moraju djelovati prema obavještajnim podacima "najbrže i najučinkovitije" što mogu kako bi spašavale živote, ne samo većinu vremena već stalno, naglasio je.

Nigerijac Abdulmutalab pokušao je raznijeti zrakoplov Northwest Airlinesa uoči slijetenja u Detroit, pomoću razornog vojnog eksploziva PETN skrivenog u donjem rublju, ali je umjesto detonacije izazvao manji požar.

Abdulmutalab će u petak biti prvi puta izveden pred sud u Detroitu. U utorak je objavljeno da je FBI od njega dobio puno vrijednih podataka. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 09:19:47
http://metro-portal.hr/obama-suoceni-smo-s-prijetnjom-najvece-hitnosti/30083/