Metro-portal.hr

objavljeno 03.04.2011. 09:52:03
BESRAMAN ČIN

Obama šokiran ubojstvima u Afganistanu vezanima za spaljivanje Kurana

"Ni jedna religija ne dopušta pokolj i odrubljivanje glave nevinih ljudi, i nema opravdanja za takav nečastan i žalostan čin", rekao je Obama

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da su ubojstva u Afganistanu počinjena nakon što je američki propovjednik spalio Kuran bila besraman čin, istodobno nazvavši oskvrnuće Kurana činom fanatizma, prenosi Hina.

"Skrnavljenje svakog vjerskog teksta, uključujući Kuran, čin je ekstremne netolerancije i fanatizma", rekao je Obama u izjavi koju je objavila Bijela kuća. "Napasti i ubijati nevine ljude kao odgovor, strašno je i uvreda ljudskom dostojanstvu", stoji u izjavi.

Najmanje 10 ljudi je poginulo, a 83 ranjeno u Kandaharu na jugu Afganistana, priopćili su dužnosnici u subotu, drugog dana nasilnih prosvjeda koji su uslijedili nakon što je kršćanski propovjednik Terry Jones spalio Kuran. U petak su prosvjednici gnjevni zbog paljenja Kurana, napali UN-ovu misiju u Mazar-i-Sharifu na sjeveru Afganistana i ubili sedmoro djelatnika UN-a (četiri Nepalca, te po jedan Šveđanin, Norvežanin i Rumunj).

"Ni jedna religija ne dopušta pokolj i odrubljivanje glave nevinih ljudi, i nema opravdanja za takav nečastan i žalostan čin", rekao je Obama.

"Vrijeme je da se oslonimo na humanost koju dijelimo, a koju su najbolje pokazali UN-ovi djelatnici koji su izgubili svoje živote pokušavajući pomoći narodu Afganistana", stoji u izjavi.

Propovjednik Terry Jones pažnju svjetske javnosti izazvao je prošle godine, kada je spaljivanjem Kurana prijetio u povodu godišnjice terorističkih napada 11. rujna. Pod pritiskom iz SAD-a i svijeta Jones je tada odustao od te namjere. Kuran je zato spalio 20. ožujka pred pedesetak svojih sljedbenika, a potom svoj čin objavio na internetskoj stranici Dove World Outreach centra.

Obama u izjavi Jonesa nije spomenuo imenom.

03.04.2011. 09:52:03
http://metro-portal.hr/obama-sokiran-ubojstvima-u-afganistanu-vezanima-za-spaljivanje-kurana/57282/