Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2014. 08:40:00
OPA!?

Obama proglasio izvanredno stanje za Zapadnu Virginiju

Izljevanje otrovne kemikalije dogodilo se u četvrtak, a problem je u tome što je otekla u rijeku Elk u Charlestoneu, uzvodno od najvećeg pogona za pročiščavanje vode u SAD

Ne zna se kad će izvanredno stanje prestati
Ne zna se kad će izvanredno stanje prestati (Arhiva)

Barack Obama proglasio je u petak izvanredno stanje u saveznoj državi Zapadnoj Virginiji zbog nesreće u kojoj se izlila izuzetno opasna kemikalija. Zbog nesreće je preko 30 tisuća ljudi ostalo bez vode, zatvorene su škole i tvrtke, a savezna vlada šalje pomoć lokalnim vlastima. 

Naime, u nesreći se izlila ogromna količina 4-metilcikloheksan metanola, kemikalije koja se inače koristi u proizvodnji ugljena. Dodatni problem je činjenica da je kemikalija otekla u rijeku Elk u Charlestonu, glavnom gradu Zapadne Virginije, na mjestu uzvodno od najvećeg pogona za pročišćavanje vode u SAD. 

Guverner Zapadne Virginije Earl Ray Tomblin proglasio je također izvanredno stanje za devet najbližih okruga, a lokalne su zdravstvene vlasti savjetovale stanovnicima da vodu iz slavine koriste samo za ispiranje toaleta i gašenje požara. To je uzrokovalo velike redove u trgovinama koje su potpuno ispraznile zalihe vode u bocama. 

Kao dodatnu mjeru opreza, voditelj zdravstvene službe za to područje Rahul Gupta zatvorio je sve škole i restorane koji dobivaju vodu od tvrtke West Virginia American Water. 

Još se ne može procijeniti kad će odredbe o izvanrednom stanju biti povučene. 

11.01.2014. 08:40:00
http://metro-portal.hr/obama-proglasio-izvanredno-stanje-za-zapadnu-virginiju/82639/