Metro-portal.hr

objavljeno 20.01.2013. 13:50:00
INAUGURACIJA

Obama prisiže za predsjednika na privatnoj svečanosti

Nakon polaganja vijenaca na Nacionalnog groblju Arlington, Obama će prisegnuti u 16,55 sati po srednoeuropskom vremenu

Hoće li opet biti spektakl sutra?
Hoće li opet biti spektakl sutra? (Arhiva)

Američki predsjednik Barack Obama prisegnut će u nedjelju na dužnosti predsjednika na maloj, privatnoj svečanosti u Bijeloj kući, a u ponedjeljak će to ponoviti na javnoj inauguraciji koja će također biti tiša i mirnija od one povijesne prije četiri godine.

Američkom predsjedniku mandat po ustavu formalno počinje 20. siječnja u podne po istočnoameričkom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom). Kako ovaj 20. siječnja pada na neradni dan, Obama će prisegnuti dvaput. Prvi put u nedjelju na zatvorenoj ceremoniji u Bijeloj kući kako bi se zadovoljile ustavne odredbe, a potom i u ponedjeljak javno.

Nakon polaganja vijenaca na Nacionalnog groblju Arlington, Obama će prisegnuti u 16,55 sati po srednoeuropskom vremenu. Uz nekoliko medija, na svečanosti u Plavoj sobi bit će prisutan tek uzak krug ljudi, uglavnom članova obitelji.

Procedura inauguracije ponovit će se u ponedjeljak na javnoj svečanosti na Capitol Hillu, kada će Obama prisegnuti na golemoj platformi kod zapadnog ulaza u Kongres s koje se pruža pogled na kilometarsku aveniju National Mall.

Obama će na javnoj svečanosti na Capitol Hillu prisegnuti pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom i potom održati inauguralni govor koji će pratiti milijuni gledatelja diljem svijeta. Oko 800.000 ljudi okupit će se oko sjedišta zakonodavne vlasti i uživo svjedočiti predsjedničkoj prisezi, što je znatno manje od 1.8 milijuna koliko ih je pratilo inauguraciju 2009. godine.

20.01.2013. 13:50:00
http://metro-portal.hr/obama-prisize-za-predsjednika-na-privatnoj-svecanosti/76061/