Metro-portal.hr

objavljeno 21.08.2012. 07:46:03
ZAOŠTRAVANJE

Obama prijeti napadom ako Sirija upotrijebi kemijsko oružje

Upotreba kemijskog oružja u Siriji predstavlja crvenu liniju za SAD i u tom slučaju počinje napad

Obama je spreman napasti Siriju
Obama je spreman napasti Siriju (Arhiva)

Američki predsjednik Barack Obama istaknuo je u ponedjeljak u jasnom upozorenju Assadovom režimu da premještanje ili upotreba kemijskog oružja u Siriji predstavlja crvenu liniju za Sjedinjene Države i da će imati "ogromne posljedice".

"Do sada nisam dao nalog za vojnu intervenciju u Siriji", naglasio je Obama na neočekivanoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući. "To će se promijeniti ako primijetimo premiještanje ili upotrebu kemijskog oružja". Pitanja tog oružja za koje je Damask priznao da ga posjeduje "ne odnosi se samo na Siriju, već i na bliske saveznike u regiji, među kojima i Izrael. To nas brine. Ne možemo dozvoliti da kemijsko ili biološko oružje dođe u ruke loših osoba", objasnio je američki predsjednik.

Dodao je da su bili vrlo jasni s režimom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ali i s drugim snagama na terenu. "Pomno pratimo stanje, pripremili smo niz planova i jasno smo dali na znanje svim snagama u regiji da se za nas radi o crvenoj liniji, te da će biti velikih posljedica", ponovio je Obama.

21.08.2012. 07:46:03
http://metro-portal.hr/obama-prijeti-napadom-ako-sirija-upotrijebi-kemijsko-oruzje/73414/