Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2011. 22:52:00
NIJE NJIHOV STIL

Obama odbio objaviti fotografije mrtvog Osame bin Ladena

Likvidacija vođe Al-Kaide Osame bin Ladena bio je čin samoobrane, a on se nije ni pokušao predati, izjavio je u srijedu glavni državni odvjetnik Sjedinjenih Američkih Država Eric Holder

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Predsjednik Barack Obama odbija objaviti fotografije tijela Osame bin Ladena jer bi mogle predstavljati opasnost za državnu sigurnost i mogle bi biti upotrijebljene u propagandne svrhe, rekao je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće, prenosi Hina.

"Razgovarali smo o tome i potpunosti smo sigurni da je to on", rekao je Jay Carney pozivajući se na izjavu predsjednika Obame u emisiji "60 minuta" tv-kanala CBS. "Vrlo je važno spriječiti da fotografski dokazi postanu pokretač nasilja ili propagande. To nije naš stil. To za nas nije ratni plijen", dodao je Obama a prenio Carney. "Nema sumnje da je Bin Laden mrtav. Među članovima Al-Kaide neki sigurno sumnjaju da je mrtav. Ne mislimo da bi fotografija njegova tijela to promijenila", rekao je predsjednik, prenio je glasnogovornik Carney. "Nije u interesu nacionalne sigurnosti dozvoliti objavljivanje tih snimki, da bi, kao u prošlosti postale ikone koje služe za mobilizaciju protiv Sjedinjenih Država", rekao je Carney na dnevnoj konferenciji za novinare.

Likvidacija Osame bin Ladena čin samoobrane?

Likvidacija vođe Al-Kaide Osame bin Ladena bio je čin samoobrane, a on se nije ni pokušao predati, izjavio je u srijedu glavni državni odvjetnik Sjedinjenih Američkih Država Eric Holder. "To je opravdan čin državne samoobrane", kazao je Holder pred senatskim odborom za pravosuđe, navevši bin Ladenovo priznanje o sudjelovanju u napadima na New York, Washington i Pennsylvaniju 11. rujna 2011. "Da se predao, pokušao predati, mislim da bismo mi to očito prihvatili, ali ništa nije upućivalo na to da to želi učiniti i stoga je njegovo ubojstvo primjereno", kazao je Holder.

Također je dodao da će dokumentacija i informacije pronađene u bin Ladenovu skrovištu poslužiti da se na američki popis traženih terorista dodaju nova imena. Američki elektronički mediji objavili su u srijedu navečer da je administracija predsjednika Baracka Obame odlučila ne objaviti snimke akcije američkih specijalaca protiv Osame bin Ladena.

04.05.2011. 22:52:00
http://metro-portal.hr/obama-odbio-objaviti-fotografije-mrtvog-osame-bin-ladena/58466/