Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2010. 19:30:23
POZIV STRAHA

Obama od Europske unije zahtijeva energične mjere

Amerikanci su u strahu od širenja grčkih problema na ostatak Europe, zbog čega je Obama nazvao Angelu Merkel već drugi put u tri dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama je nazvao u nedjelju njemačku kancelarku Angelu Merkel, drugi puta u tri dana i zatražio "energične mjere" Europske unije kako bi umirili financijska tržišta, navela je Bijela Kuća.

Financijska tržišta bila su nestabilna u proteklih nekoliko dana zbog strahovanja da bi se proračunski problemi Grčke mogli proširiti diljem Europe.

Predsjednik Obama je jutros razgovarao s kancelarkom Merkel u sklopu njegovog praćenja gospodarske situacije u Europi, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele Kuće Bill Burton.

"Ocijenili su da je važno da članice Europske unije poduzmu energične mjere kako bi vratile povjerenje u tržišta", dodao je Burton.

Europski ministri financija izjavili su u nedjelju po dolasku na sastanak u Bruxelles da su odlučni braniti euro. Na tom sastanku oni će razmatrati uspostavu kriznog fonda za pomoć zemljama euro-zone koje se nađu u financijskim poteškoćama kako bi spremno dočekale ponedjeljak kad se otvaraju financijska tržišta. (hina/metro-portal)

09.05.2010. 19:30:23
http://metro-portal.hr/obama-od-europske-unije-zahtijeva-energicne-mjere/39613/