Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2015. 19:02:00
OPTIMIST

Obama najavljuje borbu s klimatskim promjenama

Američki predsjednik Barack Obama objavit će u ponedjeljak jedinstveni program za borbu s klimatskim promjenama koji će označiti napredak kakav Sjedinjene Države 'još nisu ostvarile' na tom polju

Obama pokušava ispraviti krive drine
Obama pokušava ispraviti krive drine (Arhiva)

Bijela kuća objavit će završnu verziju Američkog plana za čistu energiju, niz zakona i propisa o zaštiti okoliša.

Termoelektrane u SAD-u morat će do 2030. smanjiti ispuštanje ugljikova dioksida za 32 posto u odnosu na razinu iz 2005.

'Klimatske promjene nisu problem za neki drugi naraštaj. One to nisu više', istaknuo je Obama na videosnimci objavljenoj u nedjelju, obrazloživši zašto one prijete gospodarstvu, zdravstvu te napretku i sigurnosti SAD-a.

'Termoelektrane su glavni izvor onečišćenja zbog štetnog ugljikova dioksida koji utječe na promjenu klime', dodao je predsjednik koji je borbu za očuvanje klime obećao u predizbornoj kampanji 2008.

'Sve dosad na saveznoj razini nije bilo nikakva ograničenja za takvo onečišćenje koje te centrale mogu ispuštati u zrak', podsjetio je. 'Za dobrobit naše djece, zdravlja i sigurnosti svih Amerikanaca, to će se uskoro promijeniti', napomenuo je.

To će omogućiti građanima smanjenje računa za potrošnju energije, otvaranje radnih mjesta u sektoru obnovljive energije i pouzdanije pružanje usluga, rekao je Obama.

Termoelektrane u SAD-u odgovorne su za 40 posto od ukupnih emisija ugljikova dioksida u toj zemlji. Taj plin je najveći 'krivac' za klimatske promjene.

Republikanci su oštro reagirali na Obamine prijedloge ocijenivši ih 'nesrazmjernim' i 'nespretnim' mjerama koje će imati 'razorne posljedice na gospodarstvo' SAD-a.

03.08.2015. 19:02:00
http://metro-portal.hr/obama-najavljuje-borbu-s-klimatskim-promjenama/93135/