Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2010. 00:40:17
SAMO ZA NEKE

Obama najavio agresivnu provedbu nove nuklearne strategije

Revizija nuklearnog stava je nova strategija koja predviđa ograničavanje uporabe nuklearnog oružja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je najavio agresivnu provedbu nove nuklearne strategije SAD-a koja predviđa ograničavanje moguće uporabe nuklearnog oružja i njegove uloge u nacionalnoj sigurnosti, a kao prvi prioritet ističe sprječavanje nuklearnog terorizma i širenja atomskog oružja.

"Za zaustavljanje širenja nuklearnog oružja, sprječavanje nuklearnog terorizma i nastavak kretanja prema danu kada to oružje neće postojati, mi ćemo agresivno raditi da se unaprijedi svaki element našeg sveobuhvatnog programa - da se smanje arsenali, osiguraju ranjivi nuklearni materijali, te da se ojačaju međunarodni sporazumi", istakao je Obama u priopćenju.

Ministar obrane Robert Gates i državna tajnica Hillary Clinton prethodno su u Pentagonu predstavili novu nuklearnu strategiju i ciljeve za idućih 10 godina, sadržanu u dokumentu pod nazivom Revizija nuklearnog stava (NPR).

Prema novoj strategiji, SAD ne predviđa mogućnost nuklearnog udara prema nenuklearnim zemljama čak i ako one napadnu Ameriku biološkim ili kemijskim oružjem. Iznimka su nenuklearne zemlje koje ne poštuju obvezu neširenja nuklearnog oružja, poput Irana i Sjeverne Koreje.

Obaminim planom umanjuje se uloga nuklearnog oružja u strategiji nacionalne sigurnosti SAD-a, uz širi pristup tom oružju kao sredstvu odvraćanja a ne prijetnje, što je bilo slučaj u dosadašnjoj strategiji.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je novu strategiju kao reafirmaciju Obamine predanosti denukleariziranom svijetu, ističući kako vjeruje da je NPR "pravodobna inicijativa u tom smjeru".

Obamini demokrati u Kongresu pozdravili su to odluku, dok su neki republikanci prigovorili da bi mogla oslabiti sposobnost obrane SAD-a. Ministar Gates izjavio je na konferenciji za tisak u Pentagonu da ograničenja uvedena za američki nuklearni arsenal neće oslabiti obranu zemlje i da će poslati "snažnu poruku", kako bi Iran i Sjeverna Koreja "igrali po pravilima". (hina/metro-portal)

07.04.2010. 00:40:17
http://metro-portal.hr/obama-najavio-agresivnu-provedbu-nove-nuklearne-strategije/37274/